Kotlety mielone to u mnie klasyk. Często robię je na obiad. Tym razem jednak coś innego, trochę po mojemu, trochę z internetu… Mięso z kurczaka, starta cukinia. Zamiast zwykłego sosu ugotowałam gochujang. Lekko pikantny, lekko słodki i kwaśny, idealnie pasuje do delikatnych kotlecików. Na koniec sezam. Prażony. Do tego szybkie warzywa sauté to, co było w lodówce. Bez kombinowania. A wyszło super. Mielone z kurczaka gochujang, niby prosto, a inaczej.
Dla fanów prostoty z twistem – mielone z kurczaka gochujang
Jak zrobić mielone z kurczaka, żeby były miękkie i smaczne? Ja mam taktykę. Mięso z kurczaka jest chude, więc łatwo o wpadkę. Kotlety mogą wyjść zbite, suche, czasem choćby gumowe. Ale spokojnie, da się tego uniknąć. Mam na to swój sposób. Po pierwsze dodaję do farszu startą cukinię. Nadaje kotletom wilgoci i lekkości. Po drugie, niezawodna jest łyżeczka proszku do pieczenia. Serio! Dzięki temu kotleciki są bardziej puszyste. Po trzecie, smażę kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu i krótko. Potem gotuję sos.
Gochujang gotuję osobno, aż zrobi się gęsty, lekko karmelizowany i błyszczący. Wtedy dorzucam do niego usmażone kotleciki. Nie mieszam łyżką tylko potrząsam patelnią, żeby ładnie pokryły się sosem z każdej strony. Na koniec posypuję prażonym sezamem. Tradycyjnie mielone z kurczaka gochujang je się z białym ryżem. My tak jedliśmy go w Koreatown, w Nowym Jorku. Podróże kształtują, a ja potem lubię odtwarzać te smaki w domu. Po swojemu, więc u mnie były warzywa saute.
Szybki przepis, wielki smak – mielone z kurczaka gochujang
Kotlety mielone z kurczaka gochujang to takie danie z twistem. Niby swojskie mielone, ale z pazurem. Delikatne, mięciutkie, z lekko pikantnym, słodko-kwaśnym sosem. Prosto, ale inaczej. Polecam to danie dla osób, które lubią klasykę… ale nie boją się trochę poeksperymentować.
Też lubicie mielone na obiad? To spróbujcie tej wersji! Może wpadnie do Waszego stałego repertuaru, a kto wie może i na stałe!

Mielone z kurczaka gochujang
DrukujSkładniki:
Mielone
1 cukinia, około 400 g
750 g mielonego z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
3 dymki
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy
olej kokosowy do smażenia
2 łyżki prażonego sezamu do posypania
Sos gochujang
50 ml pasty gochujang
4 łyżki brązowego cukru
50 ml sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki wody
Do podania
450 g młodej kapusty
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 ząbki czosnku
350 g brokułów
3 dymki
2 łyżki oleju sezamowgo
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce. Dymki pokroić drobno. Dodać przyprawy, zioła, sól, oliwę i wymieszać. Następnie dodać mielone mięso z kurczaka i wymieszać na jednolity farsz. Formować małe, okrągłe kotleciki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 2 minut z każdej strony.
- Wszystkie składniki na sos umieścić w głębokiej patelni i gotować przez około 10-15 minut, stale mieszając. Sos powinien zgęstnieć i lekko się ciągnąć. Dodać mielone z kurczaka i smażyć przez minutę, potrząsając patelnią tak, aby kotleciki równomiernie pokryły się sosem. Wyłożyć na talerz i posypać prażonym sezamem.
- Kapustę poszatkować. Brokuł podzielić na różyczki, a papryki pokroić w paski. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Dymkę pokroić na grubsze kawałki pod kątem. Rozgrzać sos sojowy z octem i olejem sezamowym, od razu dodać warzywa i smażyć przez 3 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
- Podać warzywa sauté z mielonymi z kurczaka w sosie gochujang. Smacznego!