Słodko-kwaśny pad thai z kurczakiem w stylu orientalnych. Poznaj apetyczne danie z makaronem ryżowym. Rozgrzeje i nasyci na długo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Pad thai to danie pochodzące ze kuchni tajskiej. Wiele osób docenia idealne połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego oraz możliwość użycia różnego rodzaju mięsa. Popularny jest pad thai z kurczakiem, który można wzbogacić o pokrojone w słupki sezonowe warzywa. Zobacz przepis na domowy pad thai na rodzinny obiad.

Pad thai — przepis z kurczakiem

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym moczenie makaronu ryżowego).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili (bez pestek),
  • 2 piersi kurczaka,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 60 g dymki,
  • 20 g marynowanej rzepy,
  • 50 ml rosołu,
  • 100 g kiełków fasoli mun,
  • 60 g prażonych orzeszków ziemnych.

Sos do pad thai:

  • 20 g pasty z tamaryndowca,
  • 20 ml sosu rybnego,
  • 5 g cukru brązowego,
  • 1 limonka.

Jak zrobić pad thai?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy namoczyć makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez około 20 minut lub do momentu, aż będzie al dente. Po tym czasie trzeba go odcedzić.
  2. W międzyczasie warto zrobić sos, łącząc pastę z tamaryndowca, sos rybny, cukier brązowy i sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
  3. Wszystkie składniki należy wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Na patelni o grubym dnie lub w woku na średnim ogniu należy rozgrzać połowę oleju rzepakowego. Następnie trzeba dodać czosnek i chili. Wszystkie składniki trzeba smażyć przez 30 sekund, aż zaczną wydzielać zapach.
  5. Filety z kurczaka trzeba pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i smaż przez 5 minut, aż kawałki będą złociste.
  6. Kolejnym krokiem jest dodanie łodygi kolendry, posiekanej dymki i pokrojonej marynowanej rzepy. Wszystkie składniki potrzebne do pad thai należy smażyć przez minutę.
  7. Następnie dodaj namoczony makaron ryżowy, 50 ml bulionu i przygotowany wcześniej prosty sos do pad thai.
  8. Trzeba kontynuować smażenie makaronu, aż płyn odparuje i wniknie do mięsa. Wszystko trzeba wymieszać i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, aż makaron wchłonie smaki. W razie potrzeby dodaj 20 ml wody.
  9. Gdy sos się zredukuje, trzeba posypać całość kiełkami fasoli. Tuż przed podaniem należy posypać pad thai połową orzeszków ziemnych i energicznie wymieszać.
  10. Pad thai z kurczakiem trzeba podzielić na dwa talerze i udekorować pozostałymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną cebuli dymki.
  11. Danie można udekorować plasterkami limonki i doprawić do smaku sosem sojowym.

Czytaj także: Szybka tortilla z kurczakiem. Jeden trik sprawi, iż przygotujesz ją ekspresowo

Pad thai z jajkiem

W kuchni tajskiej można spotkać pad thai wzbogacony o dodatek rozkłóconego jajka. Jajko ma się ściąć, dodając chrupkości na brzegach, a w środku pyszną emulsję połączoną z makaronem ryżowym. Ten efekt łatwiej uzyskać w woku niż w tradycyjnej szerokiej patelni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału