Pad thai — przepis z kurczakiem
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym moczenie makaronu ryżowego).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili (bez pestek),
- 2 piersi kurczaka,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 60 g dymki,
- 20 g marynowanej rzepy,
- 50 ml rosołu,
- 100 g kiełków fasoli mun,
- 60 g prażonych orzeszków ziemnych.
Sos do pad thai:
- 20 g pasty z tamaryndowca,
- 20 ml sosu rybnego,
- 5 g cukru brązowego,
- 1 limonka.
Jak zrobić pad thai?
Przygotowanie:
- Na początku należy namoczyć makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez około 20 minut lub do momentu, aż będzie al dente. Po tym czasie trzeba go odcedzić.
- W międzyczasie warto zrobić sos, łącząc pastę z tamaryndowca, sos rybny, cukier brązowy i sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
- Wszystkie składniki należy wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni o grubym dnie lub w woku na średnim ogniu należy rozgrzać połowę oleju rzepakowego. Następnie trzeba dodać czosnek i chili. Wszystkie składniki trzeba smażyć przez 30 sekund, aż zaczną wydzielać zapach.
- Filety z kurczaka trzeba pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i smaż przez 5 minut, aż kawałki będą złociste.
- Kolejnym krokiem jest dodanie łodygi kolendry, posiekanej dymki i pokrojonej marynowanej rzepy. Wszystkie składniki potrzebne do pad thai należy smażyć przez minutę.
- Następnie dodaj namoczony makaron ryżowy, 50 ml bulionu i przygotowany wcześniej prosty sos do pad thai.
- Trzeba kontynuować smażenie makaronu, aż płyn odparuje i wniknie do mięsa. Wszystko trzeba wymieszać i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, aż makaron wchłonie smaki. W razie potrzeby dodaj 20 ml wody.
- Gdy sos się zredukuje, trzeba posypać całość kiełkami fasoli. Tuż przed podaniem należy posypać pad thai połową orzeszków ziemnych i energicznie wymieszać.
- Pad thai z kurczakiem trzeba podzielić na dwa talerze i udekorować pozostałymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną cebuli dymki.
- Danie można udekorować plasterkami limonki i doprawić do smaku sosem sojowym.
Czytaj także: Szybka tortilla z kurczakiem. Jeden trik sprawi, iż przygotujesz ją ekspresowo
Pad thai z jajkiem
W kuchni tajskiej można spotkać pad thai wzbogacony o dodatek rozkłóconego jajka. Jajko ma się ściąć, dodając chrupkości na brzegach, a w środku pyszną emulsję połączoną z makaronem ryżowym. Ten efekt łatwiej uzyskać w woku niż w tradycyjnej szerokiej patelni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: