Cukiernia z kawą speciality, lokal eklerami płynący czy nowojorskie ciasteczka z miękkim wnętrzem? Poznajcie 3 nowe słodkie miejsca w naszym mieście!

PAJ Bakery (Gdańska 19)
Wieloletnie marzenie Beaty wreszcie stało się faktem. PAJ, to miejsce stworzone z miłości do pieczenia. Właścicielka ma doświadczenie w gastronomii i pracowała w takich miejscach jak Lokal czy Quale, które kojarzymy tylko i wyłącznie z dobrym smakiem i jakością. Zawsze chciała otworzyć kameralny lokal z autorskimi wypiekami i pyszną kawą – a o najlepsze kawowe ziarenka troszczy się tu jej narzeczony Krzysztof.


Wszystkie desery przygotowywane są od podstaw na miejscu. W ofercie PAJ Bakery znajdziecie najróżniejsze drożdżówki, cynamonki, serniki, eklery, ptysie czy autorskie wypieki. Ulubieńcem PAJowych gości jest sernik baskijski czy eklery pistacjowe. Na wyróżnienie zasługuje też delikatne mille-feuille – wielowarstwowe ciasto z kremem. Do przygotowania swoich wypieków Beata używa produktów najwyższej jakości, a warzywa i owoce kupuje na łódzkich rynkach. Wszystkie słodkości można rezerwować przez Instagram, zamówić torty i ciasta na specjalne okazje.


PAJ to nie tylko cukiernia, ale też kawiarnia. Kawę przygotowują z ziaren speciality pochodzących z różnych polskich palarni. W ekspresie znajdziecie ziarna z podwarszawskiej palarni LaCava, w przelewach zaś spodziewajcie się różności. Ponieważ kawa jest tu drugim bardzo ważnym punktem, przygotowują ją przeszkoleni bariści. W karcie z napojami znajdziecie sezonowe propozycje, wśród których królują teraz aromatyczne korzenne napoje. W lokalu jest sporo miejsc siedzących i wystrój sprzyjający spotkaniom przy ciastku i kawie, w okresie letnim do całości dołącza ogródek.
Godziny otwarcia: Wtorek – czwartek od 10.00 do 18.00, piątek – niedziela do 19.00


Ekler (Piotrkowska 118 – w podwórku)
Kolejne słodkie miejsce stworzone przez ludzi o wielkiej pasji do wypieków, to Ekler. Poznajcie Kasię i Adama, którzy otworzyli niewielki lokal z eklerami na kilka sposobów, ale nie tylko! Kasia od zawsze uwielbiała przygotowywać słodkie wypieki. Przed Eklerem zajmowała się tworzeniem słodkich stołów na uroczystości i najróżniejszych tortów. Lata praktyki i pasji doprowadziły ją do stworzenia swojego małego miejsca, w którym królują… eklery!


Codziennie w słodkiej ladzie znajdziecie je w kilku smakach, m.in. gorzka czekolada z bergamotką i czarną porzeczką, słony karmel z wanilią czy cytryna z matchą. Łącznie 7 podstawowych smaków, ale niebawem oferta poszerzy się o pozycje sezonowe. Ceny wahają się od 21-23 zł. Oprócz nich w menu znajdziecie także drożdżowe rollsy, cynamonki, brioche, rurki z kremem, włoskie bułeczki Maritozzo czy mille feuille, z którego są szczególnie dumni. Po największy wybór słodkości zaglądajcie weekendowo. Każdy wypiek tworzony jest od podstaw przez Kasię. Do ich przygotowania korzysta z belgijskiej czekolady, prawdziwej śmietany, masła, świeżych owoców. Właściciele podkreślają na każdym kroku o jakości używanych produktów, nie ma tu drogi na skróty.


W ofercie oprócz słodkości mają także matchę (z resztą wiele razy nam ją polecaliście!), a do jej przygotowania używają matchy z pierwszego zbioru od Matcha Time z Poznania, jest także coraz bardziej popularna Hojicha i różne matchowe wariacje, np. Pumpkin spiced matcha. Na kawoszy czeka tu włoska kawa, a espresso kupicie za 5 zł. Dodajcie do tego wszystkiego przemiłych właścicieli, którzy uwielbiają uciąć sobie pogawędkę z gośćmi i wyjątkowe miejsce, w którym znajduje się Ekler – podwórko w bramie P118, które jest świeżo po modernizacji – kryształowe żyrandole, ogród, mural z Ziemią Obiecaną. Lokal jest niewielki, znajdzie się tu miejsce dla ok. 5 osób, by na spokojnie usiąść przy kawie i ciastku. Latem ilość miejsc wzbogacona jest o ogródek, a choćby całą przestrzeń podwórka z której latem korzystali goście.
Godziny otwarcia: wtorek – niedziela, 10.00 – 18.00


Cookiery (Gdańska 57)
Ostatni lokal, to kolejne spełnione marzenie o własnym słodkim miejscu. Ahmed jest studentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, który zawsze miał słabość do słodkości, a jego ciastka robiły furorę wśród znajomych. Zaczęły spływać do niego zamówienia na miękkie, amerykańskie ciastka. Skala była tak szeroka, iż zamówienia te nie ograniczały się tylko do Łodzi, a całej Polski. Tak właśnie Cookiery stało się marką internetową. Teraz przyszedł czas na własny lokal. Cookiery, to mały cookie shop w koncepcie „grab & go”. Ciepłe ciasteczka prosto z pieca serwowane są przez okienko na wynos.


W ofercie znajdziecie ciasteczka w stylu nowojorskim, z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim, lekko ciągnącym środkiem. W stałej ofercie mają siedem smaków, m.in. malina z białą czekoladą, lotus, cookie croissant czy pistacja z dubajską czekoladą. Co tydzień dołącza do nich jeden limitowany smak, który zmienia się regularnie. Wszystkie ciasteczka tworzone są manualnie i w 100% od podstaw na miejscu. Jedno takie ciastko waży 115g, to konkretny zawodnik! Ceny wahają się od 15 do 18 zł. A jeżeli chcecie zamówić większą ilość, piszcie na Instagramie lub przez formularz na cookiery.pl.


Ciasteczka zamówicie także z dowozem do domu przez aplikację Wolt, gdzie często pojawiają się też promocje. Oprócz tego możecie załapać się na co tygodniową promocję „cookie drop” – premiera nowych smaków i promo na zestawy.
Godziny otwarcia: poniedziałek – niedziela od 12.00 do 21.00