Słodki prezent na Dzień Matkii
Dzień Matki to popularne w wielu krajach święto, które obchodzone jest jako wyraz miłości, uznania i szacunku dla wszystkich matek. Jego data jest inna w zależności od kraju, w którym jest obchodzone. W Polsce Dzień Matki obchodzony jest 26 maja.
Z tej okazji warto samodzielnie przygotować słodki prezent dla swojej mamy. Zebraliśmy dla Ciebie kilka podpowiedzi na pyszne ciastka i ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na taką okazję. W galerii pod każdym zdjęciem znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami, jak przygotować taki przysmak.
Ciasta na Dzień Matki — sprawdzone przepisy
Na Dzień Matki warto przygotować pyszne ciasta lub ciasteczka. Taki słodki podarunek z pewnością sprawi dużo radości. Warto sięgać po sprawdzone i niezawodne przepisy.
Polecamy ciasta i ciasteczka na Dzień Matki:
- Tort truskawkowy
- Ciasto z rabarbarem
- Sernik bez sera
- Rolada z truskawkami
- Tarta francuska z jabłkami i budyniem
- Ciasto Leśny Mech
- Kruche ciastka z marmoladą
- Babeczki sernikowe
- Ciastka owsiane
- Sernik bez pieczenia
- Błyskawiczne serniczki z owocami
Świetnie smakują ciasta z sezonowymi owocami. Zobacz: Truskawkowe wypieki i desery. Oto 9 niezawodnych przepisów.
Napoleonka z ciasta francuskiego smakuje obłędnie. Zobacz przepis
Napoleonka to dla wielu ulubione ciasto. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze — dużą ilość aksamitnego, waniliowego kremu i delikatnie chrupiące ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony i łatwy do…
Jak udekorować ciasto na Dzień Matki?
Przygotowując słodki prezent na Dzień Matki ,warto go wyjątkowo udekorować. Najlepiej, by cała dekoracja była jadalna, np. ze świeżych owoców. Idealnie sprawdzą się w tej roli:
- maliny,
- truskawki,
- borówki,
- porzeczki,
- winogrona,
- plasterki kiwi,
- listki mięty.
Dobrym pomysłem są także ozdoby z czekolady. Jak je zrobić? Wystarczy rozpuścić kostkę czekolady w kąpieli wodnej, przełożyć do rożka zrobionego z papieru do pieczenia, uciąć jego końcówkę i wyciskać kształt np. serduszek na blaszkę, tackę czy papier do pieczenia.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni: