Słodki dodatek do kawy. Zobacz przepis jak zrobić wyjątkowy sos karmelowy. Ulubione desery będą pachnieć karmelem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Płynny karmel nie jest trudny do wykonania. Trzeba przestrzegać kilku zasad. Domowy sos karmelowy jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast i deserów. Wiemy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Zobacz, jak powstaje smaczny karmel.

Przepis na karmel i sos karmelowy

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: ok. 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżka masła,
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej.

Jak zrobić sos karmelowy?

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię tak, by rozłożył się równą warstwą po całej powierzchni patelni.
  2. Włącz średni ogień i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj cukru.
  3. Gdy cukier się rozpuści, wlej ostrożnie wodę i mieszając drewnianą łyżką. Uważaj, by się nie poparzyć.
  4. Mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie grudki cukru.
  5. Odstaw patelnię na bok, wlej śmietankę i mieszaj.
  6. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj masło.
  7. Gotuj sos przez ok. 3 minut, aż będzie gęstszy. Cały czas mieszaj sos łyżką.
  8. Gotowy sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Życzymy smacznego!
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Sos karmelowy można zrobić na dwa sposoby:

  • na sucho, tzn. cukier rozpuszczamy na suchej patelni i dopiero, gdy będzie złoty, dodajemy wodę i śmietankę, ta metoda jest szybka i prosta, ale musimy kontrolować temperaturę – cukier nie może się zbyt spalić, bo będzie gorzki,
  • na mokro, tzn. na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, następnie podgrzewamy tak długo, aż zmieni kolor na lekko bursztynowy, ta metoda jest dłuższa.

Karmel, słony karmel a sos karmelowy

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Ma charakterystyczny smak i piękny, bursztynowy kolor. Powstaje z karmelu, tzn. poprzez karmelizowanie cukru, czyli podgrzanie cukru spożywczego do wysokiej temperatury. Taki karmel po wystygnięciu jest twardy, szklisty i można z niego zrobić cukierniczą dekorację. Dopiero po dodaniu do karmelu śmietanki kremówki i masła otrzymamy pyszny, płynny sos.

Zobacz także: Ciasto jak 3 bit bez pieczenia. Przepis na prosty deser. Kajmak, bita śmietana i herbatniki smakują nieziemsko

Do czego podawać domowy sos karmelowy?

Sos karmelowy pasuje do:

  • kawy,
  • lodów,
  • gofrów,
  • bitej śmietany,
  • ciast,
  • naleśników.

Korzystając z domowego sosu karmelowego, można przygotować kajmak idealny do wielkanocnego mazurka.

Jakie dodatki pasują do sosu karmelowego?

Smak sosu karmelowego możemy wzbogacić według upodobania. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny soli morskiej. Otrzymamy wówczas słony karmel. Możemy także dodać do sosu wanilię lub pastę waniliową lub odrobinę mocnego espresso.

Słodki dodatek do kawy. Zobacz przepis jak zrobić wyjątkowy ...

+14 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału