Babka pomarańczowa – przepis na wielkanocny wypiek
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 10 g cukru waniliowego,
- 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 pomarańcza,
- 10 g proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 5 ml ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego.
Jak zrobić babkę pomarańczową?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną trzeba przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło należy utrzeć, dodając do niego po kolei żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.
- Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanej skórki pomarańczowej i soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.
- Do ubitego masła należy dodać przesianą mąkę pszenną.
- W drugiej misce białka jajek trzeba ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną.
- Opcjonalnie można wzbogacić masę dodatkiem ekstraktu pomarańczowego lub likierem.
- Masę na wilgotną babkę pomarańczową należy przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem. Świetnie sprawdza się także keksówka lub tortownica o średnicy 26 cm.
- Babkę pomarańczową należy piec przez godzinę w temperaturze 180° Celsjusza.
- Kwadrans przed wyznaczonym czasem, można nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem, sprawdzając stopień upieczenia.
Sprawdź także: Babka piaskowa, cytrynowa: klasyka w najlepszym wydaniu. Z tego przepisu zawsze się udaje
Sposób podania ciasta
Babkę pomarańczową przed podaniem można oblać lukrem pomarańczowym wykonanym z cukru pudru i soku pomarańczowego. Taka ozdoba będzie wyglądać estetycznie i wyjątkowo smak. Jeżeli unikacie lukru możecie skorzystać z polewy czekoladowej na bazie białej czekolady.
Babka na oleju i śmietanie
Jeżeli nie chcecie używać miękkiego masła, to zachęcamy do skorzystania z oleju roślinnego. W tym przypadku wystarczy około 120 ml oleju, czyli połowę tradycyjnej szklanki. Przewaga babki na oleju polega na tym, iż nie trzeba czekać na zmięknięcie masła. Zamiast masła można także skorzystać z gęstej śmietany 18% albo gęstego jogurtu greckiego. Ważne, aby oba produkty osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie babka pomarańczowa będzie miała zakalec.
Sprawdź także: Szybka babka na oleju. Poznaj oszczędny przepis z PRL-u. Dawniej robiono go w prodiżu
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: