Słodka babka pomarańczowa. Przepis na delikatny i puszysty wypiek dla miłośników cytrusów. Propozycja na poczęstunek dla całej rodziny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/zi3000/zdjęcie ilustracyjne


Domowa babka pomarańczowa wykonana jest z ciasta ucieranego. O cytrusowym smaku decyduje użycie soku z pomarańczy, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz ekstraktu z pomarańczy. Ten wypiek zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zobacz przepis na puszystą babkę pomarańczową.

Babka pomarańczowa – przepis na wielkanocny wypiek

Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 pomarańcza,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 5 ml ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego.

Jak zrobić babkę pomarańczową?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną trzeba przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Miękkie masło należy utrzeć, dodając do niego po kolei żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanej skórki pomarańczowej i soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.
  4. Do ubitego masła należy dodać przesianą mąkę pszenną.
  5. W drugiej misce białka jajek trzeba ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną.
  6. Opcjonalnie można wzbogacić masę dodatkiem ekstraktu pomarańczowego lub likierem.
  7. Masę na wilgotną babkę pomarańczową należy przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem. Świetnie sprawdza się także keksówka lub tortownica o średnicy 26 cm.
  8. Babkę pomarańczową należy piec przez godzinę w temperaturze 180° Celsjusza.
  9. Kwadrans przed wyznaczonym czasem, można nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem, sprawdzając stopień upieczenia.

Sprawdź także: Babka piaskowa, cytrynowa: klasyka w najlepszym wydaniu. Z tego przepisu zawsze się udaje

Sposób podania ciasta

Babkę pomarańczową przed podaniem można oblać lukrem pomarańczowym wykonanym z cukru pudru i soku pomarańczowego. Taka ozdoba będzie wyglądać estetycznie i wyjątkowo smak. Jeżeli unikacie lukru możecie skorzystać z polewy czekoladowej na bazie białej czekolady.

Babka na oleju i śmietanie

Jeżeli nie chcecie używać miękkiego masła, to zachęcamy do skorzystania z oleju roślinnego. W tym przypadku wystarczy około 120 ml oleju, czyli połowę tradycyjnej szklanki. Przewaga babki na oleju polega na tym, iż nie trzeba czekać na zmięknięcie masła. Zamiast masła można także skorzystać z gęstej śmietany 18% albo gęstego jogurtu greckiego. Ważne, aby oba produkty osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie babka pomarańczowa będzie miała zakalec.

Sprawdź także: Szybka babka na oleju. Poznaj oszczędny przepis z PRL-u. Dawniej robiono go w prodiżu

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału