Śledzie takie, jak u cioci na imieninach. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze

g.pl 2 miesięcy temu
Śledzie od lat zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni. Pomysł na nie to coś, czego szukamy przy okazji różnych imprez okolicznościowych. To łatwa i szybka potrawa, która idealnie pasuje także na codzienne rodzinne spotkania.
Choć śledzie tradycyjnie kojarzą się z prostymi przepisami (np. w oleju lub occie), ich kulinarny potencjał jest większy. Można do nich dodać wiele składników (np. warzywa, owoce, orzechy, sosy). Dzięki temu możemy przyrządzić wyjątkowe potrawy zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.


REKLAMA


Zobacz wideo Śledź pod szubą


Pomysł na śledzie, czyli kilka słów o samej rybie
Pomysł na śledzie może być niejeden, bo jest to bardzo wdzięczny produkt, który daje się podać na wiele różnych sposobów. Bardzo często jednak mówi się o matiasach, a nie o śledziach. Jaka jest różnica? Czy to zupełnie inny gatunek?
Otóż nie - jest to ta sama ryba, ale bardzo młoda, która nie przeszła jeszcze okresu tarła. Jest bardziej tłusta od starszych osobników. Jej mięso ma też bardziej różowy odcień. No i pozostało jedna zasadnicza różnica, choć nie wiąże się ze smakiem. Jest to cena - matiasy są z reguły droższe.


Prosty pomysł na śledzie - przepis na imprezy
W natłoku obowiązków szuka się prostych i jednocześnie smacznych rozwiązań, które pozwolą przygotować posiłki dla naszych bliskich. Dlatego pomysł na śledzie na imprezy rodzinne nie musi być skomplikowany.
Składniki:


500 g śledzi solonych (tzw. z beczki)
3-4 średnie cebule
opakowanie gorczycy
olej.


Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie. Najlepiej przynajmniej raz ją wymienić i zostawić w lodówce na 12 godzin lub dłużej, jeżeli są bardzo słone. Przygotować czyste słoiki. Następnie śledzie odsączyć i delikatnie odcisnąć. Pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę posiekać drobno. Układać w słoikach warstwami: śledzie, cebula, gorczyca. Wszystko powinno być dość ciasno umieszczone, a na koniec zalane olejem. Ilość cebuli zależy od indywidualnych preferencji - można dodać jej mniej lub więcej.
Przepis na śledzie na imieniny i nie tylko
Kolejnym pomysłem na proste i pyszne jedzenie jest przepis na śledzie pod pierzynką z jabłkami. Te sezonowe owoce świetnie komponują się także z rybą, a owocowy akcent na pewno zostanie doceniony przez naszych gości.
Składniki:


3-4 filety ze śledzia (mogą być matiasy)
2 jabłka
1 cebula
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól, pieprz.


Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce na małych lub dużych oczkach. Następnie odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać ze sobą i dodać śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem. Filety pokroić na niewielkie kawałki i poukładać w naczyniu. Wyłożyć masę jabłkową na wierzch i odstawić do lodówki.


A może śledzie w formie sałatki?
Oczywiście jest to równie dobry pomysł. Forma podania może być różna, ponieważ mogą to być choćby dwie czy trzy potrawy z tej ryby.
Składniki:


4 filety śledziowe
3 średnie jajka na twardo
3 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
kukurydza konserwowa z zielonym groszkiem
2 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sól, pieprz.


Wykonanie:
Filety opłukać lub namoczyć uprzednio w wodzie, jeżeli są ze słonej zalewy. Następnie pokroić w drobne kawałki. Jajka obrać i pokroić w kostkę, dodać do półmiska. Ogórki pokroić w małe plasterki lub kostkę, dodać. Cebulę drobno posiekać i dołożyć. Kukurydzę z zielonym groszkiem odcedzić z zalewy i dodać. Następnie doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem i wymieszać. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Zobacz też: Te małe ziarenka działają nie tylko na włosy i skórę. To prawdziwy superfood
Idź do oryginalnego materiału