Przepis na pyszne śledzie po cygańsku idealne na święta oraz imprezę typu Sylwester. Wyraziste w smaku śledzie z dużą ilością warzyw polane słodko ostrym sosem musztardowo – keczupowym.
Śledzie po cygańsku to prosta i szybka potrawa, która uda się każdemu. Składniki wystarczy pokroić w kostkę i wymieszać. Potrawa najlepsza jest na drugi lub trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Idealna do zrobienia dzień, dwa przed imprezą. Zapraszam po sprawdzony przepis.
Śledzie po cygańsku – składniki.
W przepisie łyżeczka to 15 ml. Potrawa zmieści się w słoiku 0,9L. Kaloryczność: 140 kcal w 100 g potrawy.
- 500 g śledzi (matiasy w oleju lub słonej zalewie)
- 100 g cebulki
- 150 g ogórków kiszonych lub konserwowych
- 100 g papryki konserwowej (papryka domowa marynowana na zimę)
- 100 g marynowanych grzybów (pieczarki lub z lasu)
PS. jeżeli nie masz papryki lub grzybków, to się nie przejmuj. Potrawa też będzie dobra. W przepisie najważniejsze są przede wszystkim same śledzie oraz musztardowo – keczupowy sos.
Sos musztardowo – keczupowy.
- 5 łyżek oleju (75 ml)
- 6 łyżek keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki miodu (lub cukru)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub pół łyżeczki ostrej)
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Dodatkowo: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób wykonania śledzi po cygańsku.
Do wykonania śledzi potrzebować będziemy przede wszystkim: dużej miski lub salaterki.
Przygotowywanie potrawy rozpoczynam od śledzi. Śledzie w oleju odsączam i osuszam na ręczniku papierowym. Śledzie w słonej zalewie moczę w wodzie. Prawdziwe śledzie z beczki moczę przez kilkanaście godzin, a gotowe w płatach od 1 do kilku godzin w zależności od stopnia słoności. Szczegółowy opis w artykule: moczenie śledzi – jak moczyć śledzie? Pod koniec moczenia próbuję kawałek śledzia i jeżeli smak jest już ok, to odsączam i osuszam.
Sos musztardowo keczupowy.
Przygotowuję sos musztardowo keczupowy, który powinien się przegryźć w potrawie. Śledzie po cygańsku najsmaczniejsze są na 2 lub 3 dzień, gdy smaki się przegryzą. Potrawę robię 1 lub 2 dni przed świętami lub imprezą.
Ząbki czosnku obieram, drobno siekam i miażdżę końcówka noża. Możesz także użyć praski do czosnku.
Do dużej miski lub salaterki dodaję: keczup, musztardę, miód (lub cukier), zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dzięki łyżki lub rózgi mieszam ze sobą i dodaję stopniowo po 1 łyżce oleju, aby sos się nie rozwarstwił. Posypuję przyprawami: słodką lub ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. jeżeli masz mało słone śledzie, to dodaj także soli do smaku. Całość dokładnie mieszam dzięki łyżki, aż otrzymam jednolity sos. Próbuję oczywiście smak sosu i ewentualnie dodaję przypraw.
Śledzie i warzywa do sałatki
Śledzie kroję w kostkę 2 – 3cm na tzw. jednego kęsa. Wrzucam do miski z sosem.
Z ogórków usuwam twarde końcówki. Ogórki (u mnie kiszone) kroję w kostkę około 0,5 – 1 cm. jeżeli masz ogórki konserwowe to pokrój je drobniejszą kostkę około 0,5 cm. Pokrojone ogórki wrzucam do miski.
Paprykę marynowaną kroję w drobną 0,5 cm kostkę. Grzybki marynowane kroję w kostkę lub plastry. Pokrojoną paprykę oraz grzybki wrzucam do miski.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę lub pół talarki. Wrzucam do miski z pozostałymi składnikami. jeżeli chcesz możesz jeszcze pokrojoną cebulkę przelać wrzątkiem na sicie i od razu schłodzić w zimnej wodzie. Wówczas cebulka będzie przede wszystkim miększa i mniej ostra.
Oprószam posiekaną natką pietruszki.
Całość dokładnie mieszam ze sobą. Przykrywam i odstawiam do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na imprezę polecam także:
Prosta sałatka ze śledziem i jajkiem
Śledzie po cygańsku najsmaczniejsze są na drugi lub trzeci dzień, gdy przygryzą się wszystkie smaki. Potrawę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem w misce lub słoiku do 7 dni. Ważne jest, aby śledzie były przykryte sosem. Życzę smacznego!