Przepis na śledzie marynowane do młodych ziemniaków
Liczba porcji: 1 słoik,
czas przygotowania: minimum 36 godzin namaczania + 10 minut + marynowanie przez 24 godziny,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 filetów z płatów śledziowych,
- 1 cebula,
- 10 g ziaren czarnego pieprzu,
- 10 g kulek ziela angielskiego,
- 500 ml octu spirytusowego.
Jak zrobić śledzie marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej?
Przygotowanie:
- Śledzie do marynowania trzeba moczyć w wodzie przez 36 do 48 godzin. Następnie trzeba wyjąć je z wody i odsączyć nadmiar płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Cebulę obrać i pokroić w plastry.
- W dużym słoiku należy przekładać naprzemiennie śledzie z plastrami cebuli.
- Kolejnym krokiem jest dodanie ziaren czarnego pieprzu i kulek ziela angielskiego.
- Śledzie w słoiku trzeba zalać przegotowanym, przestudzonym i, jak to określa Lucyna Ćwierczakiewicz, „tęgim” octem.
- Następnie słoik trzeba zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Śledzie marynowane są gotowe następnego dnia do spożycia.
- Śledzie w occie należy podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.
Czytaj także:
Obiady za 5 złotych. Przepisy „królowej obiadów” mają 160 lat
Można powiedzieć, iż była taką XIX-wieczną Magdą Gessler. Książka „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, wydane nakładem własnym, to źródło wiedzy o historii kuchni polskiej,…
Anna Daniluk
Źródło:
- „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, biblioteka cyfrowa Polona
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: