Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Poznaj przepis sprzed 150 lat. Fenomenalne danie na piątek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: od lewej: 123rf.com/strelok/zdjęcie ilustracyjne/domena publiczna


Na polskie młode ziemniaki czekamy z utęsknieniem. Pierwsze zajadane są z odrobiną soli i podawane z maślaną lub kefirem. Znana kucharka i autorka książek Lucyna Ćwierczakiewicz proponowała podawać młode ziemniaki ze śledziami. Przybliżamy przepis na idealne śledzie marynowane, które będą smakować z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Przepis na śledzie marynowane do młodych ziemniaków

Liczba porcji: 1 słoik,
czas przygotowania: minimum 36 godzin namaczania + 10 minut + marynowanie przez 24 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 filetów z płatów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • 10 g ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 g kulek ziela angielskiego,
  • 500 ml octu spirytusowego.

Jak zrobić śledzie marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Przygotowanie:

  1. Śledzie do marynowania trzeba moczyć w wodzie przez 36 do 48 godzin. Następnie trzeba wyjąć je z wody i odsączyć nadmiar płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  3. W dużym słoiku należy przekładać naprzemiennie śledzie z plastrami cebuli.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie ziaren czarnego pieprzu i kulek ziela angielskiego.
  5. Śledzie w słoiku trzeba zalać przegotowanym, przestudzonym i, jak to określa Lucyna Ćwierczakiewicz, „tęgim” octem.
  6. Następnie słoik trzeba zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Śledzie marynowane są gotowe następnego dnia do spożycia.
  7. Śledzie w occie należy podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.

Czytaj także:

Obiady za 5 złotych. Przepisy „królowej obiadów” mają 160 lat

Można powiedzieć, iż była taką XIX-wieczną Magdą Gessler. Książka „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, wydane nakładem własnym, to źródło wiedzy o historii kuchni polskiej,…

Anna Daniluk

Źródło:

  • „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, biblioteka cyfrowa Polona

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału