Awokado już od kilku lat stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków kulinarnych. Owoc wyrastający na terenach Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej można wykorzystać zarówno do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Z jego unikatowych adekwatności korzystano już 7000 lat p.n.e., a jedyną wadą jest to, iż z czasem zaczyna czernieć. Na szczęście można spowolnić ten proces poprzez odpowiednie przechowywanie.
REKLAMA
Zobacz wideo Less waste w kuchni. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj skórki od owoców w nietypowy sposób
Jak zapobiec ciemnieniu awokado? To prostsze niż myślisz
Utrzymanie awokado w dobrej formie z pozoru może wydawać się skomplikowanym zadaniem, ale tak naprawdę jest to banalnie proste. Ważne, aby jeszcze na etapie kupna zwrócić uwagę na pewne aspekty. Dzięki temu będziesz mieć pewność, iż wybierasz jakościowy produkt.
Zobacz też: Są gorsze niż mole. Wystarczy chwila, a zainfekują całą spiżarnię. Wywołują pleśń
Twarde awokado po przyniesieniu do domu najlepiej położyć na blacie i pozwolić mu samoistnie dojrzeć. o ile chcemy go wykorzystać szybciej, a owoc wciąż jest twardy, umieść go w papierowej torbie z bananem. Dzięki etylenowi awokado szybciej stanie się miękkie.
Istnieje również naturalny sposób na opóźnienie procesu dojrzewania, który objawia się m.in. ciemniejącym miąższem. Kluczem do sukcesu jest niska temperatura. Dzięki niej awokado staje się zdatne do spożycia przez 2-3 dni dłużej. o ile natomiast wiesz, iż po rozkrojeniu owocu nie wykorzystasz go w całości, najpierw użyj połowy, w której nie ma pestki. Drugą część schowaj w szczelnie zamykanym pojemniku lub obwiń folią aluminiową i wsadź ją do lodówki. Można również zastosować inny trik, który doskonale sprawdza się w przypadku gotowego produktu na bazie awokado.
Pasta z awokado ciemnieje. Wystarczy dodać jeden składnik, aby była soczyście zielona
Zdecydowanie mniej przyjemności będziemy mieć z jedzenia pasty z awokado, o ile zacznie ona ciemnieć i przybierać szarawe odcienie. Mogłoby się wydawać, iż z gotowym produktem nie jesteśmy w stanie już zbyt wiele zrobić. Na szczęście wiele osób w tej kwestii się myli. Chcąc nadać masie intensywny zielony kolor, wystarczy skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Ponieważ awokado samo w sobie nie ma wybijającego się smaku, ten kwaskowaty dodatek ubogaci nasz kulinarny eksperyment. Warto również sięgnąć po cytrynę w przypadku całego owocu i nanieść na rozkrojoną część awokado, zanim schowamy ją w pudełku czy obwiniemy folią. W ten sposób zielona kulka dłużej będzie pięknie się prezentować.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.













