Dla turystów podróżujących do Grecji lokalne kulinarne specjały są kropką nad „i”. Podczas smakowania kuchni greckiej wakacje nabierają smaku. Mogli się o tym przekonać turyści odwiedzający 2 Karpathos Gastronomy Festival, czyli Festiwal Kulinarny Karpatos.
Gmina Karpatos chce się dzielić swoimi bogatymi tradycjami gastronomicznymi ze światem. Już po raz drugi w Pigadii, stolicy tej wyspy w archipelagu Dodekanezu odbyło się święto miłośników lokalnych smaków i dobrej kuchni.
Zdaniem organizatorów Karpathos Gastronomy Festival jest przedsięwzięciem poświęconym świętowaniu żywego dziedzictwa kulinarnego wyspy. Ten festiwal podkreśla wiekowe tradycje kulinarne i lokalne – produkty premium. Dlatego festiwal idealnie wpisuje się w tradycje i sezony kulinarne naszej społeczności.
Karpathos jest przedstawiane jako idylliczne miejsce, które oferuje spokojną alternatywę dla typowych turystycznych miejsc. Wyspa wyróżnia się bogatym dziedzictwem kulturowym i oszałamiającymi krajobrazami naturalnymi, a jej historia sięga 4000 r. p.n.e., znanego z mitologii greckiej jako „kraina tytanów”.
Wieś Olympos jest przykładem zachowania tradycyjnej kultury poprzez swój odrębny strój i starożytny dialekt, stanowiący żywy dowód dziedzictwa wyspy. Ponadto Karpathos może pochwalić się zróżnicowanymi krajobrazami, charakteryzującymi się wysokimi górami, dziewiczą dziczą, pachnącymi lasami i czystymi wodami.
Aby zwiększyć turystykę poza szczytem sezonu, uruchomiono lokalne inicjatywy. Jedną z nich jest właśnie Festiwal Kulinarny Karpatos, który prezentuje tradycyjną kuchnię przygotowaną przez cenionych lokalnych szefów kuchni. Są to szefowie najlepszych restauracji na wyspie. Lokale te są partnerami wydarzenia. Odwiedzający mogą poznać ich kunszt i topowe potrawy. Mogą także zobaczyć pokaz ich umiejętności na żywo. W tym roku był to pokaz czterech mistrzów kulinarnych z najlepszych lokali, w tym m.in. z restauracji Porto Bello i Tawerny Olimpos.
Gwiazdą tegorocznej edycji Festiwalu był Akis Petretzikis, grecki szef kuchni, gwiazda i osobowość telewizyjna, zwycięzca pierwszej greckiej edycji programu The Master Chef. Jest on znanym miłośnikiem tradycyjnych greckich smaków i propagatorem dawnych przepisów kulinarnych. Obecność Petretzikisa przyciągnęła tłumy mieszkańców Karpatos oraz turystów, głównie greckich.
Akis Petretzikis również poprowadził pokaz kulinarny. Używał do tego lokalnych składników i produktów. Na Karpatos spędził cały dzień. Odwiedził m.in. tradycyjną piekarnię w Menetes. Pojechał do Olimpos na spotkanie z lokalnymi gastronomikami i degustował lokalne produkty. Wiedzę tę wykorzystał w swojej prezentacji, która była punktem kulminacyjnym festiwalu.
Był to niezapomniany wieczór. Oprawę muzyczną zapewnił duet muzyków grających na tradycyjnych instrumentach. Uczestnicy Festiwalu mogli wziąć udział w lekcji kulinarnej i spróbować swoich sił w ręcznym robieniu tradycyjnego makaronu – makarounes. Na dzieci czekał kącik, w którym mogły lepić figurki z ciasta chlebowego.
Dużym powodzeniem cieszyły się stragany z kulinarnymi specjałami Karpatos. Można było spóbować m.in. win z rodzinnej winiarni Scarpanto, tradycyjnie robionej oliwy z oliwek i przetworów z oliwek Edaia i lodów rzemieślniczych gelato Arte Italiana Gelato Karpathos. Odwiedzający mogli na miejscu zakupić te skarby.
Festiwal jest elementem długofalowej polityki turystycznej władz Gminy Karpatos. Planuje ona rozszerzyć sezon turystyczny poza miesiące letnie. Jak podkreśla zastępca burmistrza Tasos Milios, celem tych działań jest ukazanie naturalnego piękna wyspy, lokalnej kultury, gastronomii oraz alternatywnych form aktywności.
Inicjatywy takie jak Festiwal Gastronomiczny promują kulinarne skarby Karpatos, zachęcając odwiedzających do odkrywania lokalnych potraw i produktów. Ta unikalna oferta ożywia ruch turystyczny poza sezonem i może przyciągnąć nowych turystów.
W okresie od maja do września 2024 roku odnotowano prawie 1,5% wzrost liczby przylotów, co świadczy o tym, iż Karpatos przyciąga turystów poszukujących autentycznych i wzbogacających wakacyjnych przeżyć.
Kolejna edycja Karpathos Gastronomy Festival odbędzie się za rok, prawdopodobnie we wrześniu. Będzie to pretekst do odwiedzenia tej pięknej wyspy. Na Karpatos można dolecieć samolotami czarterowymi z wielu miast w Europie, m.in. z Mediolanu, Bolonii, Rzymu, Aten, Rodos, Heraklionu, Wiednia, Düsseldorfu, Monachium, Pragi, Amsterdamu, czy Helsinek. Oprócz połączenia z Aten wszystkie pozostałe realizowane są sezonowo. Na Karpatos można także dopłynąć promem z Rodos, Krety i Pireusu.
Autor: Agnieszka Nowak i Leszek Nowak, www.2ba.pl