Siła kobiet - kobiety Almette, David Gaboriaud i trzy pyszne przepisy

fashionable.com.pl 3 lat temu

Uwielbiam moją pracę za to, iż dzięki niej poznaję wielu fantastycznych ludzi, a każdy dzień to nowe wyzwanie. Kiedy dostałam propozycję wzięcia udziału w projekcie "Kobiety Almette" z wielką przyjemnością podjęłam wyzwanie i nie mogłam doczekać się spotkania z niezwykłą ekipą.

David Gaboriaud - niezwykły szef kuchni, którego podziwiam od dawna na żywo okazał się niezwykłą osobowością i cieszę się, iż wreszcie się poznaliśmy - mam nadzieję, iż to pierwszy wspólny projekt, ale nie ostatni. Z Martą Hennig codzienniefit.pl znamy się z naszych festiwali i przemiło było znów się spotkać, a do tego dwie niezwykłe kobiety, które z przyjemnością Wam przedstawiam - Gosia i Agnieszka Duszak. Być może ich nazwisko nie jest Wam znane, ale to super kobiety, których rodzina dostarcza mleko do serków Almette już od 30 lat! Kobiety rolniczki, zaprzyjaźnione szwagierki i niezwykle zgrany team nowoczesnych kobiet, które mają wiele zainteresowań. Łączy je pasja do życia, miłość do zwierząt i natury i otwartość na wszystko co nowe. Dlatego dziewczyny przyjęły wyzwanie i zgodziły się na metamorfozę ze mną i z Martą, a także gotowanie z Davidem, co i ja miałam przyjemność praktykować! W tym wpisie podzielę się z Wami świetnymi przepisami <3

Od lewej: Marta, Gosia, David, Agnieszka i ja

Uważam, iż to cudowne, iż marka Almette dzieli się ze swoimi odbiorcami ciekawą historią, a do tego inspiruje. Serek Almette powstaje na pograniczu Mazowsza i Podlasia, w okolicach gdzie znajduje się także mleczna farma rodzin Gosi i Agnieszki. Jego śmietankowy smak uwielbiam od dziecka i choć serek idealnie pasuje do pieczywa, to marka od lat inspiruje innymi kreatywnymi przepisami, które dzięki Almette zyskują na oryginalności. Sama dzieliłam się z Wami moimi inspiracjami i przygotowywałam między innymi pyszne naleśniki z łososiem i serkiem Almette czy młode ziemniaki w mundurkach z warzywami i serkiem. Dziś mam dla Was trzy pyszne przepisy przygotowane przez Davida Gaboriaud, które bez problemu przygotujecie w domu: eskalopki, panzanellę i samosy, które osobiście przygotowałam pod okiem mistrza kuchni.

Ale najpierw opowiem Wam o mojej metamorfozie z Agnieszką Duszak
- kobiety od zawsze mnie fascynują i inspirują. Kobieta rolniczka brzmi intrygująco i zdecydowanie godnie podziwu. Agnieszka jest niesamowitą osobowością, mieszka w niezwykłym miejscu, pracuje na super nowoczesnej mlecznej farmie, ale prywatnie interesuje się modą, wizażem, a choćby chciała zostać... fryzjerką! Tym razem zgodziła się na moje podpowiedzi i małą metamorfozę z różnymi stylizacjami. Efekt podejrzycie na filmie, który przygotowała dla Was marka Almette! To był niesamowity dzień pełen wrażeń.

Wybrałam dla Agnieszki ponadczasową stylizację z jeansami, marynarką i białym topem. Całość przełamałam modnymi w tym sezonie klapkami w ciekawym kolorze. Agnieszka uwielbia biżuterię zostawiła swój ulubiony zestaw w stylizacji.

Tu możesz zostawiam Wam link do filmu "kobiety Almette", w którym miałam przyjemność brać udział:

https://youtu.be/iS4NO2mXi4E

Czas na przepisy z serkami Almette Davida Gaboriaud! Na początek przepis, który przygotowałam razem z mistrzem - nasze samosy były naprawdę pyszne i z pewnością zagoszczą na obiad także w moim domu!

Samosy z ziemniakami, cieciorką i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania: 30 min
SKŁADNIKI dla dwóch osób:
1 serek Almette z pomidorami
400 g młodych, ugotowanych ziemniaków
3 łyżki ugotowanej cieciorki
pół papryki jalapeno
ciasto filo
masło klarowane
2 pomidory
świeża kolendra
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki i cieciorkę rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną połówkę papryki jalapeno i łyżkę serka Almette z pomidorami. Dopraw ten farsz do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kosteczkę, dodaj świeżą kolendrą, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z łyżką oliwy. Odstaw. Arkusz ciasta filo pokrój na podłużne paski o szerokość 10 cm. Każdy pasek posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym. Na dolną część pasków nałóż łyżeczkę farszu z ziemniaków i złóż samosa w kształcie trójkąta. Powtórz czynność, aż zabraknie farszu. Na patelni, na maśle klarowanym podsmaż samosy na złoty kolor z obu stron.
Serwuj z salsą z pomidorów.

Eskalopki z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i serkiem Almette z pomidorami

To propozycja idealna na obiad czy lunch
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki serka Almette z pomidorami
6 suszonych pomidorów
50 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietanki 30%
bazylia świeża
makaron rigatoni
sól, pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój na cienkie plasterki (eskalopki) i dopraw je solą. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Makaron rigatoni ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Eskalopki z kurczaka podsmaż na maśle klarowanym krótko z obu stron i zdejmij z patelni.
Na tę patelnię wlej białe wytrawne wino i poczekaj aż się zredukuje. Wlej śmietankę i wymieszaj z pozostałym na patelni winem, dodaj serek Almette z pomidorami, suszone pomidory i duś jeszcze przez 30 sekund. Dołóż z powrotem eskalopki i wymieszaj je z sosem, duś kolejne 30 sekund. Posyp kurczaka bazylią i serwuj od razu z makaronem rigatoni.

TIPY od Davida Gaboriaud:
Smażymy eskalopki krótko, tak aby zachować soczystość mięsa. Pamiętaj, iż eskalopki będą jeszcze się dusiły w sosie przed podaniem.
Śmietanka, przed wlaniem na patelnię, musi być w temperaturze pokojowej, aby się nie zważyła.

Panzanella z pomidorkami koktajlowymi, piklowaną cebulą i serkiem
Almette z pomidorami


Czas przygotowania: 10 min
SKŁADNIKI dla dwóch osób:
1 serek Almette z pomidorami
400 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 cebula czerwona
4 kromki ciabatty
łyżka cukru
łyżka soli
50 ml octu jabłkowego
50 ml wody
bazylia świeża
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj ocet z łyżką soli, łyżką cukru i wodą tak, aby cukier i sól się rozpuściły. Zanurz plastry cebuli w tym roztworze i odstaw na 15 minut. W tym czasie pokrój ciabattę w kosteczki i podsmaż je na złoty kolor na patelni. Dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki pokrój na pół i ułóż na talerzu. Dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy.
Posyp je grzankami oraz piklowanymi plasterkami cebuli i listkami bazylii. Dodaj po 4 łyżeczki serka Almette na talerz. Bon appétit!

TIPY od Davida:
Cebula szybciej się pikluje, jeżeli jest pokrojona w bardzo cienkie plasterki.
Panzanella, to popularna sałatka włoska w duchu zero waste. Można użyć czerstwego chleba w formie grzanek.
Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć różnych odmian pomidorów.

Idź do oryginalnego materiału