Grzybowe „pospolite ruszenie”Grzyby występują w zasadzie w każdym lesie. Warto jednak pamiętać, iż określone gatunki współgrają jedynie z konkretnymi gatunkami drzew i rosną jedynie w ściśle określonych warunkach. Lasy dębowe pełne są prawdziwków, z kolei przy sosnach i świerkach z pewnością znajdziemy okazałe maślaki, rydze i borowiki, natomiast urocze kurki i gąski będą wychylały się spośród igliwia na glebach piaszczystych.Kuchnia polska słynie z potraw z wykorzystaniem leśnych grzybów. Wystarczy odrobina suszonych grzybów, by wzmocnić smak każdej zupy, sosu lub gulaszu. Grzyby możemy suszyć w całości lub kawałkach i w takiej formie dodawać je do ulubionych potraw. Możemy także przygotować z suszonych grzybów puder, który świetnie sprawdzi się w omletach, jajecznicy, risotto lub zapiekankach makaronowych, a choćby w pasztetach czy plackach ziemniaczanych.Planując wypad na grzyby należy brać pod uwagę nie tylko miejsce, ale także stopień wilgotności ściółki w danym rejonie, temperaturę powietrza, a choćby fazę księżyca. Wybierając się na wycieczkę po Polsce, przed wyjściem na grzyby warto skonsultować się z zaprzyjaźnionymi lokalnymi grzybiarzami, którzy mogą zaprowadzić nas w miejsca, których sami nigdy byśmy nie odkryli.Mistrzowskie połączenieSzlachetny smak leśnych grzybów doskonale koresponduje wyłącznie ze składnikami najwyższej jakości. Świeże masło, dojrzewający ser żółty czy gęsta, naturalna śmietana – wystarczy odrobina soli, pieprzu i świeżych ziół, by stworzyć najlepszą bazę wszelkich grzybowych specjałów.– adekwatne towarzystwo to podstawa. Idealnym uzupełnieniem szlachetnych leśnych grzybów są produkty o tzw. „czystej etykiecie" – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Nasze dojrzewające sery żółte powstają wyłącznie z naturalnych składników: mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej. Dzięki temu każdy plasterek jest gwarancją najwyższej jakości i smaku, który pozwoli wydobyć pełnię smakowego potencjału z wszystkich towarzyszących mu składników.Ciekawym pomysłem na oryginalne danie jest zamknięcie grzybów w pełnym masła cieście francuskim, wyściełanym od środka plastrami sera żółtego. Tego rodzaju przekąska sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do ulubionej zupy np. cebulowej lub barszczu.Jabłka, gruszki, śliwki i … ser żółtyChoć do świeżych owoców mamy dostęp przez cały rok, znane i często niedoceniane jabłka, gruszki i śliwki najlepiej smakują właśnie jesienią. Idealnie nadają się zarówno do zapiekania pod maślaną kruszonką, jak i serwowane na zimno z plasterkami ulubionego sera żółtego. Smak sezonowych owoców warto także zamknąć w słoiczkach, by rozkoszować się nim w długie, zimowe wieczory. Czy może być coś bardziej otulającego niż grzanki z zapiekanym serem żółtym i odrobiną słodkiej marmolady z jabłek, gruszek, śliwek lub żurawiny?Oryginalnym jesiennym połączeniem są także klasyczne pieczone jabłka lub gruszki z farszem z orzechów, suszonych owoców i kawałków żółtego sera. Całości dopełni odrobina cynamonu, a także szczypta płatków chili.– Kluczem do sukcesu wszystkich zapiekanych dań jest dodatek elastycznego, sprężystego i zwartego sera żółtego, np. typu Gouda, Edamski lub Aldamer – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. – Moniecki ser Edamski zachwyca dodatkowo wyraźną orzechową nutą. Jest miękki, lekko kwaskowaty i zdecydowanie bardziej pikantny od pozostałych serów holenderskich.Edamski ma twardą i suchą skórkę, która często pokryta jest czerwonym lub żółtym woskiem, dzięki czemu ser ten zdecydowanie wyróżnia się na półce sklepowej.Sycące, aromatyczne, rozgrzewające smakiJesienią na stołach rządzą wszelkiego rodzaju zapiekanki w wykorzystaniem warzyw korzeniowych. Nieco bardziej wyszukaną alternatywą może być sycące, rozgrzewające i kremowe risotto, którego klasyczny przepis można wzbogacać o swoje ulubione produkty – świeże lub suszone grzyby, dynię, fenkuł, buraki, a choćby jarmuż. Tym, co doskonale zwiąże wszystkie smaki jest dodatek dobrej jakości tartego, dojrzewającego sera żółtego oraz domowego bulionu drobiowego lub warzywnego. Z pewnością nie zaszkodzi także odrobina wytrawnego białego wina. Aby wzbogacić strukturę dania, tuż przed podaniem można posypać risotto siekanymi orzechami włoskimi lub smażonymi w cieście listkami szałwii.Choć risotto to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej, nie brakuje chętnych, by nieco podkręcać oryginalne receptury. Jednym z ciekawszych eksperymentów kulinarnych, który zyskuje na popularności, jest zastąpienie ryżu tartym kalafiorem. Doskonałym bazowym przepisem na klasyczne risotto, które możecie modyfikować i wzbogacać wedle uznania, jest nasz pomysł na risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową. Szczegóły znajdziecie poniżej. Smacznego!Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflowąSkładniki:– 6 łyżek oliwy z oliwek– 1 cebula– 300 g świeżych pieczarek– 300 g ryżu arborio– 150 ml wina białego wytrawnego– 1 l bulionu warzywnego– 2 ząbki czosnku– 3 gałązki świeżego tymianku– 150 g sera Aldamer MSM Mońki– 2 łyżki oliwy truflowejWykonanie:Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.