Sex On The Beach to jeden z najpopularniejszych, wakacyjnych drinków o przyjemnym i słodkim smaku. Zobacz jak w niezwykle prosty i szybki sposób zrobić drinka w wersji klasycznej, z malibu lub mniej słodkiej. Podpowiem także jak uzyskać 2 warstwy kolorów drinka. Sex On The Beach idealnie sprawdzi się w upalne dni na imprezie. Poznaj też historię znanego i cenionego na całym świecie drinka z Florydy.
Historia drinku Sex On The Beach
Znany i ceniony na całym świecie drink o oryginalnej nazwie Sex On The Beach wpisany jest do oficjalnej listy Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association – IBA). Sex On The Beach powstał na Florydzie w USA. Stworzył go w 1987 roku Ted Pizio z baru Confetti’s Bar podczas wakacyjnego konkursu promującego likier brzoskwiniowy (Peach Schnapps).
Nazwa Sex On The Beach wywodzi się z dwóch głównych powodów, dla których według Ted Pizio ludzie odwiedzają florydę, czyli sex i plaża.
Pomimo zawartości wódki, mocny alkohol kompletnie nie jest wyczuwalny za sprawą dużej ilości słodkich soków. Jestem pewna, iż drink z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią owocową nutę w drinku. Osobiście nie znam kobiety, której nie smakowałby Sex On The Beach. Mężczyźni także go lubią, tylko nie zawsze się do tego przyznają.
1. Klasyczny Sex On The Beach – składniki:
Podane proporcje są na szklankę do drinków o pojemności minimum 330 ml. Kaloryczność: 145 kcal w 100 ml drinka.
- 40 ml wódki
- 20 ml likieru brzoskwiniowego*
- 80 ml soku żurawinowego
- 80 ml soku z pomarańczy **
- kostki lodu (do 2/3 wysokości szklanki)
- dodatkowo pół plasterka pomarańczy do dekoracji
Likier brzoskwiniowy* – to najdroższy i nie wszędzie dostępny składnik. Kosztuje około 70 zł za butelkę (lipiec 2022r.). jeżeli planujesz wykonać kilkanaście drinków, to warto się w taki likier zaopatrzeć. jeżeli jednak chcesz wykonać okazyjnie drink dla dwojga, to polecam tańszy i łatwiej dostępny zamiennkik taki jak wódka brzoskwiniowa lub morelowa.
Sok z pomarańczy** koniecznie powinien być dobrej jakości, gdyż ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak drinka. Za pierwszym razem użyłam zwykłego soku pomarańczowego z koncentratu i smak był kiepski. Dopiero gdy użyłam prawdziwego soku 100% wyciśniętego z poamrańczy, Sex On The Beach nabrał wyśmienitego smaku.
Sposób wykonania klasycznego drinka Sex On The Beach
Do minimum 2/3 wysokości szklanki (u mnie ozdobna o pojemności 440 ml) wkładam kostki lodu i wlewam sok żurawinowy.
W oddzielnej szklance (najlepiej w shakerze) mieszam ze sobą sok pomarańczowy, wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Całość wlewam ostrożnie do ozdobnej szklanki z kostkami lodu i sokiem z żurawiny. Aby uzyskać efekt dwóch warstw, wlewam po łyżce umieszczonej w szklance. Bardzo ważna jest duża ilość kostek lodu do minimum 2/3 szklanki, a najlepiej do samej góry. To dzięki temu soki pozostają na oddzielnych warstwach. Do degustacji drinka z dużą ilością lodu obowiązkowo podaję słomkę.
Jeśli nie zależy nam na 2 kolorach, to możemy oczywiście wszystko wymieszać i pić bezpośrednio ze szklanki bez użycia słomki. Wówczas oczywiście możesz dać mniej lodu.
Dla ozdoby na krawędź szklanki umieszczam pół lub ćwiartkę plasterka pomarańczy.
2. Sex On The Beach z malibu – składniki i sposób wykonania:
Podane proporcje są na szklankę do drinków o pojemności minimum 330 ml (u mnie 440 ml). Kaloryczność: 155 kcal w 100 ml drinka.
- 40 ml wódki
- 20 ml Malibu
- 80 ml soku żurawinowego
- 80 ml soku z pomarańczy
- kostki lodu (do 2/3 wysokości szklanki)
- dodatkowo pół plasterka pomarańczy do dekoracji
Sposób wykonania Sex On The Beach z malibu jest identyczny jak w przypadku wersji klasycznej. Zamieniamy jedynie likier brzoskwiniowy poprzez Malibu. Dla ozdoby na krawędź szklanki umieszczam pół lub ćwiartkę plasterka pomarańczy.
Sex On The Beach w wersji mniej słodkiej – składniki i sposób wykonania:
Podane proporcje są na szklankę do drinków o pojemności minimum 330 ml. Kaloryczność: 135 kcal w 100 ml drinka.
- 40 ml wódki
- 20 ml likieru brzoskwiniowego
- 160 ml soku z pomarańczy
- kostki lodu (do 2/3 wysokości szklanki)
Do wysokiej szklanki wkładam oczywiśćie kostki lodu. Wlewam także: wódkę, likier brzoskwiniowy oraz sok z pomarańczy. Całość mieszam i podaję do degustacji. Dla ozdoby na krawędź szklanki umieszczam też pół lub ćwiartkę plasterka pomarańczy.
Polecam także popularny na całym świecie drink:
Aperol spritz
W upalne dni sprawdź także kawę mrożoną!
Życzę przyjemnej degustacji!