Serowiec zawijany z wiśniami — przepis na ciasto
Składniki:
- 300 g zmielonego sera,
- 4-5 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- 600 g mąki,
- 12 łyżek mleka,
- 12 łyżek oleju,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Budyń wiśniowy:
- 2 słoiki wiśni w syropie,
- 2 budynie bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 1 łyżka masła.
Jak zrobić serowiec z wiśniami siostry Anastazji?
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ser, cukier puder, żółtka i zarobić ciasto tak, jak ciasto kruche, stopniowo dodając mleko i olej.
- Konsystencja ciasta powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować.
- Wiśnie odsączyć. Syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra. Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń z suchego budyniu i mąki ziemniaczanej. Dodać odsączone wiśnie i wymieszać.
- Wierzch każdego rozwałkowanego placka posmarować budyniem wiśniowym. Każdy placek zwinąć w roladę i ułożyć na blaszce.
- Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na lekko złoty kolor.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajem i posypać posypką.
- Serowiec z wiśniami piec w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Sprawdź także: Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek
Przepisy na Wielkanoc
Siostra Anastazja proponuje na święta nie tylko przepisy na słodkie przysmaki. Szczególnie polecamy zainteresować się przepisem na baranka wielkanocnego, pikantną ćwikłę z chrzanem oraz sałatkę jarzynową. Gdy macie ochotę zrobić ciasto bez pieczenia, polecamy skorzystać z przepisu na sernik porzeczkowy na zimno. Smakosze galaretek i deserów z biszkoptami będą bardzo zachwyceni połączeniem składników.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.