Sernik z mascarpone

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Przedstawiam dziś w "Weekendowej Cukierence" mój ulubiony przepis na sernik z mascarpone. Do jego przygotowania używam pół na pół serek mascarpone i zmielony twaróg. Sernik piekę chwilkę w wysokiej temperaturze, a następnie temperaturę zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze około 2 godzin z udziałem pary wodnej. Dzięki temu sernik jest po upieczeniu delikatny i aksamitny w smaku, a także równy jak stół.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem serka mascarpone.

Sernik udekorowałam kremem śmietankowym, owocami i rafaello.

Sernik z mascarpone

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
  2. Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustaw na blacie, aby mogły się ocieplić.
  3. Studź sernik powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to schowaj go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.

Sernik z mascarpone

Więcej przepisów na serniki z mascarpone

  • Cytrynowy sernik z mascarpone i białą czekoladą
  • Sernik z musem kajmakowym
  • Sernik na zimno eton mess z malinami
  • Truskawkowy serniczek na zimno

Sernik z mascarpone

Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem każdego!

Sernik z mascarpone

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • DEKORACJA:
  • 125g serka mascarpone,
  • 300g śmietany kremówki 38%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • maliny,
  • kilka kuleczek rafaello,
  • Kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,
  • Suszone kwiaty chabru

Sernik z mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. jeżeli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.

Sernik z mascarpone

DEKORACJA: W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty i gęsty krem. Bierzemy 3 łyżki kremu śmietankowego i rozsmarowujemy na serniku tworząc cienką, równą warstwę. Taki zabieg pozwoli nam ukryć żółty kolor sernika i jakieś drobne niedoskonałości. Resztę kremu wykładamy na wierzch tworząc nieregularne kształty.

Sernik z mascarpone

Jeśli przygotujesz sernik z mascarpone to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Serniki Serniki pieczone


#ciasteczka Digestive #ser twarogowy #serek mascarpone #tortownica 24cm

Idź do oryginalnego materiału