Przedstawiam dziś w "Weekendowej Cukierence" mój ulubiony przepis na sernik z mascarpone. Do jego przygotowania używam pół na pół serek mascarpone i zmielony twaróg. Sernik piekę chwilkę w wysokiej temperaturze, a następnie temperaturę zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze około 2 godzin z udziałem pary wodnej. Dzięki temu sernik jest po upieczeniu delikatny i aksamitny w smaku, a także równy jak stół.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem serka mascarpone.
Sernik udekorowałam kremem śmietankowym, owocami i rafaello.
Sernik z mascarpone
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik
- Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
- Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustaw na blacie, aby mogły się ocieplić.
- Studź sernik powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to schowaj go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Sernik z mascarpone
Więcej przepisów na serniki z mascarpone
- Cytrynowy sernik z mascarpone i białą czekoladą
- Sernik z musem kajmakowym
- Sernik na zimno eton mess z malinami
- Truskawkowy serniczek na zimno
Sernik z mascarpone
Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem każdego!
Sernik z mascarpone
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 500g serka mascarpone,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- DEKORACJA:
- 125g serka mascarpone,
- 300g śmietany kremówki 38%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- maliny,
- kilka kuleczek rafaello,
- Kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,
- Suszone kwiaty chabru
Sernik z mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. jeżeli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.
Sernik z mascarpone
DEKORACJA: W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty i gęsty krem. Bierzemy 3 łyżki kremu śmietankowego i rozsmarowujemy na serniku tworząc cienką, równą warstwę. Taki zabieg pozwoli nam ukryć żółty kolor sernika i jakieś drobne niedoskonałości. Resztę kremu wykładamy na wierzch tworząc nieregularne kształty.
Sernik z mascarpone