Sernik wiśniowy – przepis z ananasem
Liczba porcji: dla 12-16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa z wiśniami:
- 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego,
- 1 szklanka zmiksowanych wiśni (mogą być mrożone),
- 5-6 łyżek żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka,
- cukier puder do smaku.
Dodatki:
- 1 puszka ananasów,
- 3 galaretki wiśniowe.
Czytaj także: Obłędnie kremowy sernik z mascarpone. Przepis na pyszny sernik, który rozpływa się w ustach. Goście będą błagać o więcej
Jak zrobić sernik wiśniowy?
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180° C przez ok. 30-40 minut.
- Żelatynę rozpuścić w mleku. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmiksowane wiśnie i rozpuszczoną w mleku żelatynę.
- Galaretkę rozpuścić według przepisu.
- Złożenie sernika: Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem.
- Upieczony biszkopt ułożyć w tortownicy. Rozprowadzić masę serową z wiśniami.
- Ułożyć krążki ananasa (środek każdego można przyozdobić wisienką).
- Na zastygniętą masę serową wylać tężejącą galaretkę.
- Sernik wiśniowy warto schłodzić przed podaniem w lodówce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Sprawdź także: Domowy sernik nowojorski. Przepis na ciasto z pełnoziarnistymi herbatnikami. Poznaj tajniki udanego wypieku
Przepisy siostry Anastazji
Siostra Anastazja ma na swoim koncie wiele przepisów wielkanocnych, które inspirują do gotowania. Między innymi wśród nich jest baranek wielkanocny, ćwikła z chrzanem i sałatka jarzynowa. Wśród słodkich wypieków pojawiają się różnego rodzaju ciasta z twarogiem. Szczególnie polecamy serowiec zawijany z wiśniami oraz sernik przekładany kruchym ciastem. Z pewnością każde z tych ciast umili czas spędzony z rodziną.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: