Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa serowa jest puszysta, delikatna i wilgotna. Dzięki odpowiedniej metodzie pieczenia sernik ładnie rośnie i zachowuje swój kształt. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

Przepis na sernik wiedeński

Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenia ok. 1 godzina 40 minut
Porcja na tortownicę
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg półtłustego sera twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 8 jajek,
  • 1 czubata szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duży, ugotowany ziemniak, ważący ok. 140 g,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: Sernik bez pieczenia. Najlepszy przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami. Idealne ciasto na każdą okazję

Jak zrobić sernik wiedeński?

  1. Ser zmiel w maszynce, razem z kostką masła. Możesz zmielić ser jeden raz lub dwa, w zależności, jak bardzo gładki sernik lubisz.
  2. Jeśli dodajesz do sernika ziemniaka, to również zmiel go w maszynce.
  3. Rozdziel żółtka od białek.
  4. Żółtka ubij z połową cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  5. Nie przerywając ucierania, dodawaj porcjami ser zmielony z masłem oraz mąkę ziemniaczaną. jeżeli dodajesz ziemniaka, to nie dodawaj mąki ziemniaczanej, tylko zmielonego z serem ziemniaka.
  6. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną się robić gęstsze, dodaj resztę cukru i ubij całość na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką.
  8. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wysokie brzegi, co zapobiegnie wylaniu się ciasta w czasie pieczenia.
  9. Przełóż masę na sernik do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni Celsjusza.
  10. Piecz 1 godzinę i 40 minut.
  11. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.
  12. Przed podaniem możesz oprószyć sernik cukrem pudrem dla dekoracji.

Na podwieczorek zachęcamy także do zrobienia sernika baskijskiego albo rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą. Fanom orzechów proponujemy sernik pistacjowy z dodatkiem pożywnej pasty.

Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis ...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału