Przepis na sernik wiedeński
Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenia ok. 1 godzina 40 minut
Porcja na tortownicę
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg półtłustego sera twarogowego,
- 200 g masła,
- 8 jajek,
- 1 czubata szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duży, ugotowany ziemniak, ważący ok. 140 g,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Zobacz także: Sernik bez pieczenia. Najlepszy przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami. Idealne ciasto na każdą okazję
Jak zrobić sernik wiedeński?
- Ser zmiel w maszynce, razem z kostką masła. Możesz zmielić ser jeden raz lub dwa, w zależności, jak bardzo gładki sernik lubisz.
- Jeśli dodajesz do sernika ziemniaka, to również zmiel go w maszynce.
- Rozdziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij z połową cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Nie przerywając ucierania, dodawaj porcjami ser zmielony z masłem oraz mąkę ziemniaczaną. jeżeli dodajesz ziemniaka, to nie dodawaj mąki ziemniaczanej, tylko zmielonego z serem ziemniaka.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną się robić gęstsze, dodaj resztę cukru i ubij całość na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką.
- Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wysokie brzegi, co zapobiegnie wylaniu się ciasta w czasie pieczenia.
- Przełóż masę na sernik do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni Celsjusza.
- Piecz 1 godzinę i 40 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.
- Przed podaniem możesz oprószyć sernik cukrem pudrem dla dekoracji.
Na podwieczorek zachęcamy także do zrobienia sernika baskijskiego albo rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą. Fanom orzechów proponujemy sernik pistacjowy z dodatkiem pożywnej pasty.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: