Poznaj stary przepis na sernik tradycyjny z prawdziwego twarogu dwukrotnie mielonego. Piekę go od lat na każda okazję i za każdym razem wychodzi idealny. Sernik pięknie wyrasta. Jest wilgotny i puszysty. Smakuje jak u mamy. Zobacz jak przygotować stary, polski sernik tradycyjny.
Składniki:
Wszystkie składniki muszą być oczywiście w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej). Podane proporcje składników są na tortownicę o średnicy 24-26cm lub na dużą blachę o wymiarach 24cm x 24cm lub 26cm x 26cm lub 22cm x 30cm. Kaloryczność sernika: około 200 kcal / 100g.
- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego (należy go zmielić minimum 2-krotnie)
- 175g cukru (jeśli robisz sernik bez polewy czekoladowej to możesz dać 200g cukru)
- 200g masła ekstra82%
- 5 średnich jajek
- 5 kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo jeżeli lubisz rodzynki (1 garść) oraz skórkę pomarańczy.
Polewa czekoladowa:
Zobacz moje 3 sprawdzone przepisy na polewę czekoladową. Korzystam z nich w zależności od posiadanych składników.
- 100g czekolady
- 100 ml śmietanki 36% (kremówki)



Zobacz jak zrobić sernik tradycyjny.
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego mielę minimum dwukrotnie w maszynce. Dzięki temu staje się przede wszystkim delikatny i aksamitnie gładki.

Oddzielam białka od żółtek. W dużej misce dzięki miksera ucieram 200g masła z 175g cukru, aż do momentu powstania jednolitej masy. Do masy dodaję 5 żółtek, 5 kropel aromatu waniliowego i całość miksuję około 5 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodaję zmielony twaróg.

Pod koniec wsypuję 1 łyżkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość miksuję do połączenia składników.
Jeśli lubisz, możesz dodać do masy sernikowej ulubione bakalie. Ja dodałam rodzynki. Całość mieszam dzięki łyżki.

5 białek wraz z małą szczyptą soli ubijam dzięki miksera na najwyższych obrotach na sztywna pianę. Nie ubijam za długo, aby nie zniszczyć puszystej piany z pęcherzyków powietrza. Masę z białek dodaję oczywiście stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszam każdą porcję dzięki szpatułki / rózgi kuchennej.
Piekę sernik.

Blaszkę o wymiarach około 24cm x 24cm wykładam papierem do pieczenia. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C. Tortownicę z masą sernika wkładam do nagrzanego piekarnika na półeczkę poniżej środkowej, aby góra nie spiekła się za bardzo. Sernik tradycyjny piekę przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni C grzałki góra i dół, bez termoobiegu. Sernik pięknie wyrasta podczas pieczenie, po upieczeniu lekko osiada, ale tak ma być. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i studzę ciasto około godziny czasu w lekko uchylonym piekarniku (w drzwiczki wkładam np kuchenna ściereczkę). Po ostudzeniu zdejmuję boki tortownicy / blaszki i delikatnie usuwam papier do pieczenia. Sernik przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenie i odparowania.
Sernik jest już w zasadzie gotowy. Zalecam jednak udekorować go masą czekoladową, która nada przede wszystkim pięknego wyglądu i niezapomnianego smaku.
Przygotowuję polewę mleczną.

Do garnuszka wlewam 100 ml śmietanki 36%. Podgrzewam na małym ogniu i dodaję połamane 100g połamanej w kostki czekolady. Zdejmuję z ognia i całość mieszam, aż uzyskam jednolitą masę polewy czekoladowej. Masę czekoladową odstawiam do ostudzenia. Sprawdź także 3 przepisy na polewę czekoladową.


Gdy masa czekoladowa ostygnie, polewam nią sernik. Ostudzony sernik przechowuję oczywiście w lodówce. Sernik tradycyjny z pewnością najpyszniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Smacznego.
Zobacz także:

Puszysty sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach