Sernik na zimno zauroczy każdego łasucha. Hitowy deser na lato

shareinfo.pl 2 miesięcy temu
fot. screen Youtube / easy cooking with das

To miał być z początku zwykły sernik na zimno. Jednak postanowiłam pokombinować z przepisem i dodać do deseru coś ekstra. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Serniczek z dodatkiem mleka skondensowanego rozpływa się w ustach. Wszyscy domownicy zauważyli różnicę na plus i chwalą ciasto w tej odsłonie za każdym razem, gdy je podaję.

Orzeźwia i wspaniale smakuje. Sernik na zimno, jakiego jeszcze nie jadłeś

Latem nasze żądania odnośnie deserów są nieco inne niż zimą. W najgorętszych miesiącach roku szukamy ochłody i lekkości, a w najzimniejszych – czegoś, co nas rozgrzeje i nasyci. To wszystko możemy sobie rekompensować dietą. Ciężkostrawne i tłuste potrawy czy desery lepiej zastąpić czymś lżejszym, na przykład sernikiem na zimno z galaretką.

Mamy przepis w sam raz dla ciebie. Sernik z nutą mleka zagęszczonego smakuje jak z najlepszej cukierni. Dzięki galaretce orzeźwia jeszcze bardziej i pysznie smakuje.

Sernik na zimno z dodatkiem mleka zagęszczonego. Prosty przepis

Składniki:
150 g herbatników,
1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
480 g brzoskwiń (po odcedzeniu),
200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki mleka do posmarowania ciastek,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 opak. galaretki cytrynowej,
2 opak. galaretki truskawkowej.

Wykonanie:
Galaretki cytrynowe roztapiamy w gorącej wodzie (pół litra). Studzimy i umieszczamy w chłodziarce.

Na spodzie blaszki o wymiarach 24 cm x 34 cm układamy herbatniki. Garnek napełniamy 950 ml wody, stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu dodajemy zawartość 2 paczek galaretki truskawkowej i mieszamy, aż się roztopi. Studzimy.

W naczyniu ubijamy kremówkę, dodajemy cukier waniliowy, znów miksujemy na sztywną masę. Od razu wlewamy mleko zagęszczone i kontynuujemy mieszanie. Przekładamy biały ser i schłodzoną galaretkę cytrynową. Dokładnie łączymy oba składniki robotem.

Jeśli galaretka truskawkowa ostygła wsadzamy ją do chłodziarki.

Ciasteczka zwilżamy mlekiem i rozprowadzamy na całej powierzchni krem. Brzoskwinie kroimy i układamy na cieście, a potem zalewamy truskawkową galaretką i chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godz. Deser jest gotowy do podania.

Idź do oryginalnego materiału