fot. screen Youtube / Sprint CookingŚwięta nadchodzą wielkimi krokami i lada dzień zacznie się sezon na domowe wypieki. Na wielu stołach triumfy będzie świecić sernik, bo co to za święta bez niego? Pokazujemy przepis na wilgotny, smaczny sernik Anielska Pokusa, w którym każdy zakocha się już po pierwszym kęsie.
Jak upiec sernik, który zawsze się udaje? To pytanie spędza sen z powiek wielu osobom, zwłaszcza tuż przed świętami. Puszyste, lekkie i wilgotne ciasto na wystawnym stole to życzenie chyba wszystkich gospodyń. Z sernikiem warto eksperymentować i sprawdzać różne warianty, aby osiągnąć perfekcyjny smak.
Przepis na sernik Anielska Pokusa
Lista składników:
• 7 dużych jajek
• 1 kg twarogu sernikowego
• 150 g masła (3/4 kostki)
• ok. 80 ml mleka
• ok. 60 g gęstej śmietany
• 250 g serka mascarpone
• 1 torebka budyniu bez cukru (40 g)
• 420 g mąki tortowej
• 150 g cukru
• ok. 60 g cukru pudru
• ok. 100 g orzechów laskowych
• cukier z wanilią
• odrobina soli
• proszek do pieczenia
Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Mielimy orzechy na proszek.
Łączymy z misce składniki na kruche ciasto: przesianą mąkę, 1,5 łyżeczki cukru z wanilią, 1 szklankę rozdrobnionych orzechów, pół szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Przekładamy 3 żółtka, trochę soli i płynne, ostudzone masło (150 g), wyrabiamy robotem na jednolitą kruszonkę. Podczas łączenia dodajemy gęstą śmietanę. Kruszonkę umieszczamy na dnie blachy o wymiarach 21 cm x 33 cm i ugniatamy łyżką na jednolity spód. Podpiekamy w 180 stopni przez ok. 15 minut. Odstawiamy.
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)
Dwa całe jajka umieszczamy w misce, dodajemy 1 łyżeczkę cukru z wanilią, 2 żółtka, cukier (3/4 szklanki), ucieramy kilka minut na jasny krem, potem etapami przekładamy twaróg, miksujemy. Potem stopniowo dodajemy mascarpone, ucieramy na jednolitą masę. Wsypujemy do niej budyń z torebki, 1 sporą łyżkę mąki i 80 ml mleka, mieszamy robotem, ale nie za długo. Na koniec jeszcze raz mieszamy łyżką. Masę przekładamy na podpieczony spod w formie, wygładzamy.
Beza
Białka (z 5 jaj) miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. Potem porcjami wsypujemy 3/4 szklanki cukru, miksujemy na lśniącą masę. Na koniec przekładamy 1 sporą łyżkę proszku budyniowego, chwilę ubijamy. Gotową pianę rozprowadzamy szpatułką na warstwie serowej. Wierzch deseru posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy w 165 stopniach przez 15-20 minut, a potem obniżamy moc do 155 stopni i pieczemy przez ok. 70-80 minut (bez termoobiegu).
Polecamy: Król wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $






