Pokrzywa często mylnie nazywana jest chwastem. Chociaż rośnie powszechnie, to mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie korzyści niesie dla zdrowia.
Chociaż z pokrzywą kojarzą nam się głównie oparzenia i wspomnienia z dzieciństwa, to od lat znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej. Opanowała Europę, Azję, Afrykę i obie Ameryki. W Polsce pokrzywa jest rośliną bardzo pospolitą, występującą w różnych środowiskach, od lasów, przez pola i łąki, aż po miejskie tereny zielone. Nie każdy jednak wie, ile zdrowotnych korzyści niesie za sobą ta roślina.
Czy pokrzywy są zdrowe?
Pokrzywa to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje adekwatności lecznicze. Sok z pokrzywy i jej ekstrakt stosowane są w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, trądziku i łuszczycy. Wspomaga również pracę naszych nerek – dzięki adekwatnościom moczopędnym wspomagają usuwanie toksyn oraz nadmiaru wody z naszego organizmu. Pokrzywy są bogate w witaminy i składniki mineralne, które pomagają wzmocnić naturalną odporność organizmu, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Zawarte w tej roślinie flawonoidy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu bólu stawów.
Pokrzywa – Pyszności; źródło Canva
Do swojej codziennej diety warto włączyć napar z tej rośliny. Picie herbaty z pokrzywy ma korzystny wpływ na organizm, ponieważ pomaga w walce z osłabieniem i niedokrwistością, sprzyja produkcji czerwonych krwinek oraz reguluje poziom cukru we krwi. Napar z pokrzywy działa kojąco na stres i pozwala zrelaksować się po trudnym dniu.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywa to roślina, która może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Z jej liści można przygotować pyszne sałatki lub dodać je do zupy. Możesz ją także wykorzystać jako dodatek do kanapek i kanapek z jajkiem. Pokrzywa może być również użyta do przygotowania pesto lub jako dodatek do sosów, dipów i marynat.
Sałatka z pokrzywy
Składniki:
- 3 duże garści młodych liści pokrzywy
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 2 małe ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- oliwa
- mała sałata
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Liście pokrzywy dokładnie umyj i sparz, aby pozbyć się drażniących adekwatności.
- Umyte liście sałaty porwij na mniejsze części i dodaj do nich posiekaną pokrzywę.
- Dodaj pokrojone pomidory i ogórki oraz pokruszony ser feta.
- Polej całość oliwą z oliwek, skropl sokiem z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Pokrzywa – Pyszności; źródło: Canva
Koktajl z pokrzywą
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj liście pokrzywy i odsącz je z wody.
- Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Włóż do blendera liście pokrzywy, pokrojonego banana, jagody, mleko roślinne oraz miód lub syrop klonowy.
- Blenduj składniki na wysokich obrotach przez około 30 sekund lub do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Dodaj kilka kostek lodu i jeszcze raz zmiksuj.
- Shake wlej do szklanki i podawaj od razu.
Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube