Sekret soczystej karkówki z grilla. Ta marynata z ketchupu to strzał w dziesiątkę. Po prostu palce lizać!

stronakuchni.pl 3 tygodni temu
Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Tak przyrządzona zachwyci każdego smakosza. Jej niezwykły smak to zasługa wyjątkowej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy preferujesz ruszt, czy patelnię grillową, podpowiem ci, jak usmażyć ją do perfekcji. To prostsze niż myślisz, a efekt? Twoi goście będą zachwyceni! Koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepszą karkówkę z grilla!

Mamy dla ciebie przepis na karkówkę z grilla w wyrazistej marynacie z ketchupu. To prosta i szybka do przygotowania marynata, która sprawi, iż mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata – ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.

Tak zamarynowaną karkówkę możesz z powodzeniem usmażyć na grillu elektrycznym, a także na patelni grillowej. Danie proponujemy podać z ulubionym sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i porcją sałatki, np. z tego przepisu: ekspresowa sałatka z 3 składników.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną karkówkę z grilla

Przepis na karkówkę z grilla

Liczba porcji: na 4 plastry karkówki.
Czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,

Marynata:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.
Idź do oryginalnego materiału