Sekret idealnych kotletów mielonych – Przepis mojej babci na soczyste i chrupiące kotlety

masteofficial.com 1 miesiąc temu

Kotlety mielone to prawdziwa perełka polskiej kuchni – danie, które zawsze przywołuje wspomnienia domowego ciepła i zapachu obiadu u babci. Moja babcia zawsze mawiała, iż sekret kotletów idealnych tkwi w szczegółach – a nauczyła mnie ich naprawdę sporo! Według mnie dobrze zrobione kotlety mielone przebijają choćby klasycznego schabowego – są miękkie, soczyste, a jednocześnie cudownie chrupiące z zewnątrz.

W tym przepisie zdradzę Wam wszystkie sekrety, które sprawiają, iż kotlety mielone rozpływają się w ustach. Kluczem do sukcesu jest wybór mięs – najlepiej połączyć kilka rodzajów, takich jak wieprzowina, cielęcina i indyk. Kolejna sztuczka to dodanie odrobiny wody gazowanej, która sprawia, iż masa jest puszysta, a kotlety miękkie i soczyste. A na chrupiącą skórkę? Połączenie bułki tartej z panko – to prawdziwa magia!

Pamiętajcie też o świeżych ziołach, takich jak koperek i pietruszka, które dodają wyjątkowego aromatu, oraz o namoczonej w mleku czerstwej bułce, która nadaje kotletom odpowiednią konsystencję. A na koniec – formowanie kotletów wilgotnymi dłońmi i ich delikatne spłaszczenie przed smażeniem. Proste, a jednak zmienia wszystko!

Ciekawostka o kotletach mielonych:
Historia kotletów mielonych sięga aż do XVIII wieku i wywodzi się z Francji, gdzie znane były jako „boulettes de viande” (kulki mięsne). Do Polski trafiły jako część wpływów kulinarnych w czasach rozbiorów i gwałtownie stały się daniem uwielbianym przez wszystkie warstwy społeczne. W różnych krajach mają swoje lokalne wersje – od niemieckich „Frikadellen” po rosyjskie „kotlety pożarskie”. Każda kultura dodaje do tego przepisu coś od siebie, ale nigdzie nie smakują tak jak u babci! 🥰

No i tu nikogo nie zdziwię, do smażenia kotletów mielonych najlepiej sprawdza się patelnia ze stali węglowej. Kotlety smażone na niej są cudowwnie chrupiące, wychodzą niczym …jak to mówi mój tata, ciasteczka 🙂
Patelnię możecie kupić w moim sklepie. Szczerze się pod nią podpisuję i dodam tylko, iż jest to mój ulubiony sprzęt w kuchni!

@maste_official

Nikogo tu chyba nie zdziwię, iż do smażenia kotletów mielonych najlepiej sprawdza się patelnia ze stali węglowej. Kotlety smażone na niej wychodzą cudownie chrupiące… jak to mówi mój tata, niczym ciasteczka 🫶🏻 ••• Patelnię możecie kupić w moim sklepie. Szczerze się pod nią podpisuje i dodam tylko, iż jest to mój ulubiony sprzęt w kuchni ✨ [ marka wlasna ] www.masteofficial.com ••• #waszamarcysia #kotlety #kotletymielone #obiad #obiady #polskakuchnia

♬ Jazz Suite No. 2: VI. Waltz No. 2 (Arr. for Chamber Ensemble) – Osterreichischen Salonisten


Składniki na soczyste i chrupiące kotlety mielone:

  • 600g mięsa mielonego ( najlepiej po 200g z każdego rodzaju – łopatka wieprzowa, cielęcina i indyk)
  • 1 mała bułka kajzerka
  • 150ml mleka do namoczeia bułki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/4 pęczku pietruszki* opcjonalnie
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki zimnej wody gazowanej
  • bułka tarta oraz panko do panierki
  • do smażenia masło klarowane lub olej
    Przyprawy: sól oraz pieprz

Sposób przygotowania soczystych i chrupiących kotletów mielonych

  • Bułkę namocz w mleku i odstaw na około 20 minut.
  • W międzyczasie przełóż mięso do miski, dodaj startą na tarce o najdrobniejszych oczkach cebulę.
  • Dodaj także jajko, bardzo drobno posiekany koperek oraz pietruszkę i dopraw wszystko dwiema płaskimi łyżeczkami soli oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Delikatnie odciśnij z nadmiaru mleka bułką i dodaj ją także do mięsa.
  • Na koniec około 1/3 szklanki lodowatej wody gazowanej, która sprawi, iż kotlety będą delikatne i pulchne. Najlepiej jest dodawać ją stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji. A jaka powinna ona być? Dość rzadka. Kotlet w rękach mojej babci zawsze był bardzo miękki, ciężko było mu choćby zachować jego formę. Im mięso jest bardziej zbite, tym kotlety będą twardsze po usmażeniu.
  • Wyrób mięso, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety. Powinny być one trochę mniejsze niż dłoń i porządnie spłaszczone, gdyż i tak nieco urosną podczas smażenia.
  • Dwie części bułki tartej wymieszaj z jedną częścią panko.
  • Kotlety obtocz dokładnie w panierce i smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim, a choćby niskim ogniu, aż zrobią się złociste i chrupiące.

    Podawaj najlepiej z puree, mizerią oraz zasmażanymi buraczkami.
    Smacznego,
    Wasza Marcysia!


    Ps. Najlepiej do smażenia kotletów sprawdza się patelnia stalowa, bo utrzymuje wysoką temperaturę i kotlety smażą się dość gwałtownie oraz przede wszystkim uzyskują niebywale chrupiącą skórkę, której nie da się uzyskać na patelni teflonowej. Dodatkowo jest zupełnie nieszkodliwa dla nas i dla środowiska o czym mówiłam wiele razy na moim Instagramie, o ile chcesz ten temat bardziej zgłębić zaprasza właśnie tam, do relacji wyróżnionych 🙂
    Kliknij w zdjęcie patelni, a przeniesiesz się do sklepu.
Idź do oryginalnego materiału