Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich. Są jadalne i pyszne. Zjedz jak szparagi, zrób pesto. Przepisy na przysmaki z pędów czosnku

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Laszczak


Pędy kwiatowe czosnku, które pojawiają się w czerwcu, to niedoceniane warzywo. Tak zwane strzałki czosnku są jadalne i bardzo smaczne, a można je przygotować na wiele sposobów. Sprawdź, jak wykorzystać pędy kwiatowe czosnku. Polecamy przepis na pesto, pędy gotowane, kiszone i inne pomysły.

Czerwcowy przysmak, czyli pędy kwiatowe czosnku. Co to jest?

Pędy kwiatowe czosnku wyrastają spośród liści rośliny. Są wysokie (czasem bywają zagięte lub wręcz zakręcone) i mają okrągły przekrój (w odróżnieniu od liści, które są płaskie). Kilkanaście centymetrów przed szczytem pędu widać zgrubienie, w którym kryją się pąki kwiatowe. Dalej wyrasta spiczaste zakończenie pędu. Całość przypomina smukłą strzałę i tak też pędy bywają nazywane (strzałki lub strzały czosnku).

Pędy kwiatowe wyrastają przede wszystkim w czerwcu i powinno się je usuwać. Dzięki temu czosnek pod ziemią wytworzy większe ząbki i główki. Dowiedz się więcej – jak ścinać pędy kwiatowe i o co zadbać, żeby mieć udane zbiory czosnku.

Jeśli sami nie uprawiamy czosnku, warto porozmawiać z zaprzyjaźnionym ogrodnikiem, bo jeszcze nie wszyscy doceniają ten czerwcowy rarytas i bywa, iż pędy lądują w kompostowniku. A to błąd!

Idź do oryginalnego materiału