Kotlety schabowe to delikates polskiej kuchni. Ważna jest nie tylko jakość i sposób przygotowania mięsa, ale też panierka. To najważniejszy i nieodzowny składnik tego specjału. jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnych rozwiązań i szukasz sposobu na uzyskanie chrupiącej otoczki schabowych, wypróbuj patent z podmianą mąki. Nie pożałujesz!
Chrupiąca panierka i delikatne, miękkie mięso – taki właśnie jest idealny kotlet schabowy. Często jednak borykamy się z gumowatym kotletem i rozmiękczoną, odpadającą panierką. Przyrządzenie schabowych to niemała sztuka. Z pomocą przychodzą patenty, które pozwalają ułatwić sprawę. Jeden z nich, na uzyskanie idealnej panierki, nieco innej niż ta klasyczna, przedstawiamy poniżej.
Przeczytaj również: To najlepszy schabowy, jakiego zjadł w barze mlecznym. Nie uwierzysz, ile za niego zapłacił
Panierka do kotletów schabowych. Nie tylko bułka tarta
Klasyczną panierkę do schabowego zastąpić możesz zmielonymi otrębami – ich smak jest zbliżony do bułki tartej. Zasada przyrządzania schabowych w takiej panierce jest taka sama, jak w przypadku klasycznej. Panierka ze zmielonych otrębów również będzie chrupiąca, a do tego jest dużo zdrowsza od tej z bułki tartej. Podobnie możesz zadziałać ze zmielonymi płatkami owsianymi lub zmielonym siemieniem lnianym. W tym drugim przypadku mięso należy wcześniej obtoczyć w ubitych na pianę białkach.
Jeśli jednak najbliżej ci do klasycznych rozwiązań, do panierki, zamiast mąki pszennej, dodaj mąkę kukurydzianą. Jedną z wariacji takiego rozwiązania może być stworzenie ciasta na bazie rozkłóconych jajek i mąki kukurydzianej. Wystarczy, iż zanurzysz w nim plastry schabu, a następnie opanierujesz je w bułce tartej. Dzięki temu schabowe będą przyjemnie chrupiące. Wcześniej kotlety posmaruj cienką warstwą musztardy. To nada całości bardziej wyrazistego smaku oraz sprawi, iż mięso będzie miękkie i delikatne. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.
Kotlety schabowe; źródło: AdobeStock
Chrupiące i soczyste schabowe. Dodaj do panierki inną mąkę
Składniki:
- 600 gramów schabu
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki musztardy stołowej
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Schab pokrój na plastry i dokładnie je roztłucz.
- Osuszone plastry schabu posmaruj cienką warstwą musztardy.
- Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je. Dodaj odrobinę soli i oleju (dzięki temu panierka nie odklei się od kotletów) oraz mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Zanurz schab w masie z jajek i mąki, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Jak urozmaicić smak kotletów schabowych?
Kotletom warto dodać więcej smaku. Sprawdzi się nie tylko klasyczny zestaw, czyli pieprz i sól. Wśród przypraw, które doskonale podkreślą smak schabowych, są przede wszystkim mielona papryka słodka lub ostra, a także mieszanka pieprzu ziołowego, pieprzu białego, soli, curry i oregano. Świetnie sprawdzi się również połączenie tymianku, kurkumy, pieprzu, czosnku, kolendry i chilli. Pamiętaj, by doprawiać mięso (a najlepiej marynować w przyprawach), nie panierkę.