Schab w sosie warzywnym z szybkowaru

przepisnikmoniki.pl 2 miesięcy temu
Mięso duszone jest pyszne - miękkie, soczyste, przesycone aromatem, ale... jego obróbka termiczna trwa. Im większe kawałki, tym dłużej, by uzyskać upragniony efekt. I tutaj "cały na biało" wchodzi szybkowar, w którym można wyczarować mięso gwałtownie i w przyjemnej teksturze.


Gotowanie - szybkowar, 50 minut + 5 minut po przewróceniu schabu o 180 stopni.

Składniki:

  • 1,2kg schabu bez kości
  • 400g (1 puszka) pomidorów bez skóry w kawałkach lub w całości
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • sól, pieprz ziołowy do osypania i natarcia schabu
  • sól, pieprz do osypania warzyw
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 500ml bulionu (użyłam wołowego)

Przygotowanie:

  1. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości) lub większe kawałki. Wyściełamy nią dno w naczyniu szybkowaru.
  2. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół), rozrzucamy na warstwę marchewki.
  3. Czosnek obieramy, nacinamy (tak jakbyśmy chcieli go rozciąć na pół, ale nie do końca, żeby jednak się trzymał w całości), lekko zgniatamy, by puścił sok i wrzucamy do naczynia szybkowaru.
  4. Paprykę myjemy, oparzamy, usuwamy szypułkę z gniazdem nasiennym i obieramy ze skóry. Kroimy na duże kawałki (o boku ok. 4cm) i dodajemy do pozostałych warzyw.
  5. Zawartość misy szybkowaru osypujemy solą i pieprzem.
  6. Całość zalewamy pomidorami z puszki, łącznie z sokiem.
  7. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych błon i ścięgien. Kawałek oprószamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym. Następnie smarujemy dokładnie, cały kawałek mięsa, musztardą.
  8. Schab umieszczamy na warstwie warzyw, możemy go lekko w nią "wgnieść".
  9. Mięso zalewamy bulionem (staramy się nie lać płynu bezpośrednio po schabie, aby nie zmyć z niego warstwy musztardy). Płyn nie musi zakrywać naszego kawałka.
  10. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  11. Zamykamy urządzenie i gotujemy ciśnieniowo przez 50 minut.
  12. Bezpiecznie odpowietrzamy szybkowar.
  13. Jeśli mięso nie było zalane od góry płynem, przewracamy kawałek o 180 stopni i ponownie gotujemy całość ciśnieniowo przez 5 minut.
  14. Bezpiecznie odpowietrzamy szybkowar.
  15. Wyjmujemy mięso.
  16. Warzywa z płynem blendujemy na gładki sos (jeśli nie chcemy, by był on tak rzadki możemy go zredukować).
  17. Pokrojone w plastry mięso podajemy z sosem warzywnym i ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału