Schab na 7 sposobów. Polecamy sprawdzone przepisy na dania mięsne, przy których się nie napracujesz. Zrób pyszny i sycący obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Schab na obiad zawsze się sprawdzi. Podpowiadamy 7 przepisów na pyszne, sycące i popisowe dania z tym mięsem. To m.in. wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem oraz bardzo prosty gulasz ze schabu i pieczarek. Potrawy świetnie smakują i nie wymagają wiele pracy. Sprawdź, co zrobić ze schabu i wypróbuj nasze przepisy.

Co zrobić ze schabu? Nie tylko kotlety

Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad z mięsem? Oto 7 przepisów na pyszne dania ze schabu. Wszystkie są wyśmienite i nie za trudne do przygotowania. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu i wskazówek, jak zrobić taką potrawę. Serdecznie polecamy.

Polecane dania ze schabu:

  1. Schab po dziekańsku
  2. Schab pieczony z morelami
  3. Gulasz ze schabu z pieczarkami
  4. Roladki schabowe ze szpinakiem
  5. Schab pieczony z jałowcem
  6. Schab dojrzewający
  7. Kotlety schabowe na smalcu
Zobacz galerię(9 zdjęć)

Dodatki do obiadu. Sprawdzone przepisy

Każde dania z mięsem warto wzbogacić o pyszne dodatki. Najbardziej popularne są ziemniaki gotowane lub pieczone, podane np. z:

  • koperkiem,
  • masłem,
  • szczypiorkiem,
  • gzikiem.

Jeśli przygotowujesz gulasz mięsny to, podaj go z kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną czy kaszą bulgur. Świetnie smakują także proste domowe kluseczki kładzione. Ich przygotowanie nie powinno sprawić trudności choćby początkującym kucharzom. Wystarczy wymieszać m.in. jajka, mąkę pszenną i wodę, a następnie łyżką wrzucać porcjami do posolonego wrzątku.

Polecamy także tradycyjne kluski śląskie oraz prosty do przygotowania ryż.

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Przepis na przekąskę zdrowszą od frytek

Ziemniaki pieczone w piekarniku idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Radzimy, jak je zrobić, by były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Można podać je z dodatkiem sosu czosnkowego…

Katarzyna Puczyńska

Surówka do dania z mięsem

Surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza nam także wiele błonnika, który znacznie ułatwia pracę układu trawiennego. Szczególnie cenne dla naszego zdrowia są zielone warzywa.

Zielone warzywa liściaste i inne w tym kolorze – stanowią bogate źródło chlorofilu, barwników karotenowych takich jak m.in. luteina i zeaksantyna, witaminy E i kwasu foliowego. Są zalecane w ilości co najmniej 1 porcji dziennie, a minimum 6 tygodniowo – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Warto zrobić m.in. prostą i lekką zieloną sałatkę z sałaty lodowej doprawioną sosem na bazie jogurtu naturalnego. Świetnie smakują także surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret lub po prostu polane oliwą z oliwek lub olejem roślinnym oraz surówki z ogórków.

Czytaj także: Oto 7 najlepszych surówek. Sprawdzone przepisy na proste i smaczne dodatki do obiadu

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału