Domowe wędliny dojrzewające bez konserwantów — naturalne, aromatycznie przyprawione
Suszone wędliny dojrzewające robione w domu są smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne czy skomplikowane. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Tego rodzaju wyroby kupowane w sklepie są drogie. Wersja domowa to koszt dobrej jakości mięsa i własny czas poświęcony na przygotowanie przysmaku.
Zaletą domowych wędlin dojrzewających jest także to, iż nie ma w nich konserwantów, nie są nastrzykiwane wodą i są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w lodówce czy spiżarni będą smaczne i aromatyczne przez kilka tygodni.
Jak zrobić pyszny schab dojrzewający?
Dojrzewający, chudy schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin.
Do przygotowania schabu suszonego dojrzewającego potrzebne będą następujące składniki:
- 1,5 – 2 kg schabu w jednym kawałku (schab w trakcie suszenia straci około 30 procent swojej wyjściowej wagi),
- pół szklanki soli,
- pół szklanki cukru,
- zmiażdżona główka czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki majeranku,
- wędzona papryka (pół łyżeczki),
- pieprz mielony (pół łyżeczki),
- oraz gaza lub czysta pończocha, sznurek.