Schab dojrzewający – przepis na schab suszony z pończochy. Domowa wędlina bez konserwantów

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Ingrid Hintz-Nowosad


Domowy, suszony schab dojrzewający jest pyszny i jest doskonałą alternatywą dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest proste, ale uwaga, wymaga czasu i cierpliwości. Jakich przypraw użyć i jak długo ma wisieć schab dojrzewający? Oto wypróbowany i sprawdzony przepis na dojrzewający schab suszony.

Domowe wędliny dojrzewające bez konserwantów — naturalne, aromatycznie przyprawione

Suszone wędliny dojrzewające robione w domu są smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne czy skomplikowane. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Tego rodzaju wyroby kupowane w sklepie są drogie. Wersja domowa to koszt dobrej jakości mięsa i własny czas poświęcony na przygotowanie przysmaku.

Zaletą domowych wędlin dojrzewających jest także to, iż nie ma w nich konserwantów, nie są nastrzykiwane wodą i są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w lodówce czy spiżarni będą smaczne i aromatyczne przez kilka tygodni.

Jak zrobić pyszny schab dojrzewający?

Dojrzewający, chudy schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin.
Do przygotowania schabu suszonego dojrzewającego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,5 – 2 kg schabu w jednym kawałku (schab w trakcie suszenia straci około 30 procent swojej wyjściowej wagi),
  • pół szklanki soli,
  • pół szklanki cukru,
  • zmiażdżona główka czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • wędzona papryka (pół łyżeczki),
  • pieprz mielony (pół łyżeczki),
  • oraz gaza lub czysta pończocha, sznurek.
Idź do oryginalnego materiału