Po sukcesie warszawskiej restauracji Popolare, inwestorzy Karol Szafraniec i Bartosz Serdakowski-Goldstein ponownie zaufali architektom z biura Sojka & Wojciechowski. Tym razem wspólnie stworzyli Sartoria Ristorante e Pizzeria, która otworzyła swoje podwoje w wyjątkowej łódzkiej inwestycji Fuzja przy ulicy Tymienieckiego 5/7.
Włoska euforia życia w industrialnej scenerii Fuzji
Restauracja Sartoria mieści się w jednym z odrestaurowanych budynków dawnej elektrowni Karola Scheiblera. w tej chwili to historyczne miejsce tętni nowym życiem, harmonijnie łącząc industrialny charakter z nowoczesnym designem. Architekci z Sojka & Wojciechowski postanowili przełamać surowość otoczenia, wprowadzając do wnętrza pogodny, włoski klimat pełen ciepła i kolorów.
Detale krawieckie – nicią połączone
Nazwa „Sartoria”, czyli po włosku „krawiectwo”, stała się inspiracją dla wielu elementów wystroju. Parter restauracji otacza czerwony neon przypominający nić, która z jednej strony nawinięta jest na widelec – symbolizując włoski makaron, a z drugiej na krawiecką szpulkę. Ten motyw przewija się również na klatce schodowej i piętrze w formie malunków oraz instalacji z laserowo wyciętej blachy. Dzięki temu subtelnemu zabiegowi architekci uniknęli ingerencji w oryginalne, ceglane ściany budynku, mocując dekoracje do spoin pomiędzy cegłami.
Spójność kolorów i wzorów – harmonia w każdym calu
Nowe ściany w lokalu pokryto drobnymi, kolorowymi płytkami według autorskiego wzoru architektów. Ten sam motyw zdobi centralny stół, stanowiąc element łączący wszystkie przestrzenie restauracji. Kolorystyka płytek została przeniesiona na wyposażenie wnętrza – stoły, kanapy i tapicerki – tworząc spójną i przytulną atmosferę. Dodatkowe nawiązania do krawiectwa to lampy dekoracyjne w kształcie szpulek na stolikach oraz unikatowe lampy w formie wieszaków na piętrze, wykonane we współpracy z artystą Vladem Oganovem.
Sartoria Ristorante e Pizzeria to miejsce, które łączy włoską euforia życia z industrialnym duchem Łodzi. Precyzyjnie zaprojektowane wnętrze w każdym detalu oddaje klimat słonecznej Italii, oferując gościom nie tylko wyjątkowe doznania kulinarne, ale także estetyczne. To kolejny dowód na to, iż duet Sojka & Wojciechowski potrafi tworzyć przestrzenie, które zachwycają i inspirują.
Projekt: Sojka&Wojciechowski – Mikołaj Wojciechowski, Maciek Granecki, Konrad Sojka
Zdjęcia: Maja Bułkowska
Zobacz również:
- Słowiańska uczta w Warszawie? Restauracja „Wyraj” projektu NOKE Architects!
- Restauracja po „liftingu”! Zobacz, jak prezentuje się Spiżarnia w Mikołajkach