Przepis na surówkę z pora i marchwi
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duży lub 2 mniejsze pory,
- 2 małe marchewki,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.
Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?
- Umyj pora, odkrój ciemnozieloną cześć i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zwykle jest twarda.
- Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
- Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
- Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
- Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
- Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: