Samo zdrowie! Czyli błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Prosty przepis na pyszną sałatkę, którą zrobisz w 15 minut

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Surówki warto przygotowywać do każdego obiadu. Są nie tylko zdrowe, ale i pysznie smakują. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na błyskawiczną surówkę z pora i marchewki z dodatkiem sosu winegret i jabłka. Zrobisz ją w kwadrans. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis.

Przepis na surówkę z pora i marchwi

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 duży lub 2 mniejsze pory,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?

  1. Umyj pora, odkrój ciemnozieloną cześć i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zwykle jest twarda.
  2. Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
  3. Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
  4. Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
  5. Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
  6. Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału