Salmonella w mięsie mielonym. Sanepid ostrzega przed partią wyprodukowną dla Lidla

polsatnews.pl 1 rok temu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne w związku w wykryciem bakterii Salmonella w partii mięsa mielonego, którą wyprodukowano dla sieci handlowej Lidl. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu - informuje Sanepid.

Bakterię wykryto w związku z działaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w trzech z pięciu próbek produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, Rzeźnik, 400 g.

Sanepid podkreśla, iż spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS podaje szczegóły produktu objętego ostrzeżeniem. Numer partii mięsa mielonego, schłodzonego, Rzeźnik, 400 g to 5508365 04011323. Termin przydatności do spożycia wskazano na 27 września 2023 roku

Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki w Jarocinie. Produkt został wyprodukowany dla sieci Lidl.

Producent i dystrybutor podjęli działania. Mają wycofać produkt

Sanepid wskazuje, iż producent i dystrybutor po otrzymaniu informacji o bakterii rozpoczęli procedurę "wycofania produktu z rynku" i podjęli "natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego".

Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie podjął działania, które mają pozwolić na ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa oraz "ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności".

ZOBACZ: Oscypki znikną z Krupówek? Sanepid wręcza mandaty, sprzedawcy odpowiadają

"Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy w komunikacie.

Sanepid wskazuje, by nie spożywać mięsa z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wskazanego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Idź do oryginalnego materiału