Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja dla 2-3 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu np. małe kolanka,
- ok. 170 g tuńczyka w oleju,
- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych,
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: łyżka pestek dyni.
Zobacz także: Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Idealna na rodzinne spotkania. Przepis na pyszną i pożywną sałatkę
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem?
- Ugotowany makaron przełóż do miski.
- Pomidory umyj, pokrój na małe kawałki i dodaj do makaronu. jeżeli chcesz, to możesz wcześniej obrać pomidory ze skórki.
- Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Dodaj do sałatki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.
- Dopraw całość majonezem lub jogurtem naturalnym oraz musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj. Możesz dodatkowo posypać sałatkę podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
+11
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: