Przepis na sałatkę z szynką parmeńską
Czas przygotowania: 15 minut,
porcja: dla 2 osób,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- 200 g roszponki,
- 2 gruszki,
- 80 g sera gorgonzola,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Zobacz także:Oto 12 najlepszych sałatek na wyjątkowe okazje. Sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich gości
Jak zrobić sałatkę z szynką parmeńską?
- Umyj roszponkę, osusz i przełóż do salaterki lub na półmisek.
- Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do roszponki.
- Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, a ser pokrój w małą kostkę. Dodaj do sałatki.
- Posiekaj orzechy i posyp nimi sałatkę.
- Przygotuj sos: miód wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem lub oliwą. Całość dobrze wymieszaj – możesz przygotować sos w słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż składniki dobrze się połączą.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: