Jedno z tak zwanych dań na winie - nawinęło mi się trochę pora, z którym nie wiedziałam za bardzo co zrobić, więc ku uciesze domowych łakomczuchów wybór padł na sałatkę :)
Trochę żałuję, iż nie ugotowałam i nie dodałam do poniższej kompozycji jajek, ale choćby bez nich wyszła sycąca kolacja dla trojga.
Składniki:
- 100g szynki wieprzowej
- 100g sera żółtego (u mnie mieszanka salami i wędzonej goudy)
- 2 średnie pomidory
- 1 nieduży ogórek szklarniowy
- 2 łyżki pora (cebula plus nać)
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże szczypty soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
- Szynkę i ser kroimy w większą kostkę (bok ok. 2cm) i wrzucamy do miski.
- Pomidory i ogórka myjemy (jeśli wolimy warzywa bez skórki - obieramy je), a następnie kroimy w cząstki podobnej wielkości jak kawałki szynki i sera. Dodajemy do miski.
- Pora myjemy, obieramy - część cebulową kroimy w cienkie półtalarki, natomiast naciową w cienkie paseczki. Pokrojonego dodajemy do miski.
- Do miski dodajemy przyprawy i majonez. Wszystko mieszamy.