Sałatka z makaronem i kurczakiem

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Najlepsza sałatka z makaronem i kurczakiem na imprezę. Pyszne połączenie makaronu i kurczaka oraz jogurtu naturalnego. Świetnie się sprawdzi także na śniadanie lub kolację. Jest prosta i szybka w zrobieniu, a do tego smaczna i sycąca.

Pomysłów na sałatkę makaronową jest mnóstwo. Ja zrobiłam w ulubionej wersji z kurczakiem. Sałatka ma tą zaletę, iż nie podchodzi wodą i można ją zjeść także na drugi dzień lub wziąć w pudełeczku na wycieczkę lub do pracy. Zobacz, jak z kilku ogólnodostępnych składników zrobić super sałatkę na domową imprezę.

Sałatka z makaronem i kurczakiem – składniki:

  • 300 g makaronu * (waga suchego makaronu przed ugotowaniem)
  • 400 g piersi z kurczaka **
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 lub pół czerwonej papryki
  • 1 kiszony ogórek
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
  • tłuszcz do smażenia kurczaka (olej lub smalec np gęsi)

Lekki sos z jogurtu

  • 6 – 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • opcjonalnie 1 lub 2 łyżki majonezu (zamiast 1 lub 2 łyżek jogurtu naturalnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

Jaki makaron do sałatki? Sałatkę możesz zrobić z dowolnym makaronem np.: kokardki, świderki, muszelki lub rurki. Odradzam natomiast makaron spaghetti z racji małej wygody w spożywaniu.

Przprawienie kurczaka. Kurczaka oprószyłam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz dużą ilością ziół prowansalskich. Możesz użyć gotowych przypraw do kurczaka np gyros lub obtoczyć w ulubionej marynacie.

Co jeszcze dodać do sałatki? W sałatce obowiązkowo dodaję: makaron, kurczaka, prażony słonecznik i sos. Reszta jest dowolna i zależy od tego co akurat mam w kuchennej szafce lub od sezonowych cen. Przykładowo zimą zamiast drogich pomidorków koktailowych, możesz dać kukurydzę konserwową.
Do sałatki pasować będzie też: jabłko pokrojone w kostkę, kawałki ananasa lub jajka ugotowane na twardo.

Sposób wykonania sałatki z makaronem i kurczakiem

Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, salaterki, garnka, durszlaka, patelni lub piekarnika.

Krok 1. Gotuję makaron

Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Do sałatki wybrałam makaron w kokardki, który ładnie wygląda. Ugotowany makaron odcedzam na durszlaku i odstawiam do ostudzenia. Zanim zaczniesz robić sałatkę, przeczytaj koniecznie cały opis. Dzięki temu zaplanujesz czas na marynowanie kurczaka, robienie sosu i łącznie składników. jeżeli lubisz sałatki z kurczakiem, to sprawdź także:

  • sałatka Cezar
  • sałatka grecka z kurczakiem
  • sałatka gyros warstwowa

Krok 2. Przygotowuję kurczaka

Pierś kurczaka kroję w kostkę około 2 – 3 cm. Następnie marynuję. Możesz użyć gotowych przypraw do kurczaka lub obtoczyć w ulubionej marynacie. Ja oprószyłam jedynie solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i ziołami prowansalskimi. Przyprawione kawałki mięsa odstawiam do lodówki na kilka godzin, albo całą noc, w celu przegryzienia się smaków.

Następnie nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Na blaszkę piekarnikówą wyścielam papierem do pieczenia i układam kawałki kurczaka. Piekę w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra i dół przez około 15 – 20 minut. Pod koniec obserwuję. Gdy kawałki kurczaka się zarumienią, to wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Jest to wersja FIT bez tłuszczu.

Kurczaka możesz także obsmażyć na patelni. W tym celu rozgrzej tłuszcz na patelni (smalec np gęsi lub olej roślinn) i wrzuć kawałki kurczaka. Obsmażaj na średnim ogniu z obu stron na rumiano łącznie przez około 10 minut. Ja pod koniec podsmażąnia, przekrawam 1 kawałek kurczaka i sprawdzam, czy w środku nie jest już surowy.
Obsmażone na rumiano kawałki kurczaka zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

Krok 3. Przygotowuję sos

Do salaterki wrzucam 6 – 8 łyżek jogurtu naturalnego. Możesz też użyć 1 – 2 łyżek majonezu zamiast części jogurtu naturalnego). Ja w wersji FIT nie dodaję majonezu. Wrzucam także 1 łyżkę musztardy i 1 łyżeczkę miodu.


Czosnek obieram z łupinek. Kroję w drobną kostkę i rozgniatam końcówką noża lub przecieram w prasce. Dodaję do składników sosu. Oprószam 2 szczyptami soli oraz 1 szczyptą pieprzu do smaku.
Całość mieszam łyżką i próbuję smak. W razie potrzeby dodaję przypraw. Odstawiam do przegryzienia i zabieram się za prażenie słonecznika i krojenie warzyw.

Krok 4. Prażę słonecznik

Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu. Wrzucam wyłuskane pestki słonecznika i co jakiś czas mieszam, aż się lekko zarumienią. Trwa to około 2 minut. Następnie zdejmuję z ognia, jeszcze raz mieszam i odstawiam do ostudzenia.

Krok 5. Kroję warzywa

Do docelowej miski (u mnie przeźroczysta) wrzucam ostudzony makaron oraz ostudzone kawałki kurczaka.

Pomidorki koktajlowe myję pod bierzącą wodą i osuszam. Następnie kroję na połówki lub ćwiartki. Zamiast pomidorków (drogie zimową porą) możesz dać odsączoną kukurydzę z puszki.

Paprykę czerwoną myję pod bierzącą wodą. Następnie przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne oraz białe błonki. Kroję w pionowe paski oraz w poprzek, aby uzysakć kostkę o wielkości około 5 – 10 mm.

Ogórek kiszony kroję w kostkę o wielkości około 5 – 10 mm.

Krok 6. Łączę składniki

Pokrojone warzywa wrzucam do miski z makaronem i kurczakiem. Na wierzch wsypuję prożony słonecznik. Całość mieszam dokładnie łyżką.

Następnie polewam przygotowanym wcześniej sosem. Sałatka imprezowa jest już gotowa.

Porcja sałatki z makaronem i kurczakiem na talerzu

Klasyczna sałatka Cezar

Sałatka grecka z kurczakiem


Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału