Sałatka z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą – przepis na grilla
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 130 g makaronu rurki,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 6 pomidorków cherry,
- 1/2 żółtej papryki,
- 100 g sera feta,
- ulubione przyprawy,
- sól,
- kilka listków bazylii do dekoracji,
- olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić sałatkę z makaronem i bakłażanem?
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.
- Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z listkami, pokroić w grubą kostkę.
- Następnie obficie go posolić, wyłożyć na durszlak i zostawić na ok. 30 minut, aż puści sok – w ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku.
- Po tym czasie dokładnie wypłukać bakłażan pod zimną bieżącą wodą.
- Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę na 3-centymetrowe paski. Ser feta pokruszyć.
- Do miski włożyć makaron, ostudzony bakłażan, cukinię, pomidorki i paprykę, dodać przyprawy, wymieszać.
- Sałatkę posypać fetą i udekorować listkami bazylii.
Czytaj także:
Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis
Prosta i efektowna sałatka z kurczaka z dodatkiem kukurydzy i kawałków ananasa to dla wielu osób sposób na dodanie porcji witamin w codziennym posiłku. Sałatka może być podana na rodzinne…
Anna Daniluk
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z makaronem
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znaleźć można 70 przepisów na różnorodne składniki. Wśród nich są przepisy na pożywne sałatki z dodatkiem kasz i makaronów. Publikacja proponuje między innymi sałatkę warstwową z makaronem z czerwoną kapustą i kukurydzą, a także z kuskusem z dodatkiem świeżych warzyw i fety.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: