Sałatka z makaronem i bakłażanem na przystawkę. Poznaj wegetariański przepis na imprezę. Zaskakująca propozycja dla miłośników grillowania

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Sałatka z makaronem i bakłażanem to sycąca propozycja na imprezę, a także na lunch do pracy. W przepisie łączy się ją z plastrami cukinii, a słoności dodaje rozkruszony ser feta. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

Sałatka z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 130 g makaronu rurki,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 6 pomidorków cherry,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 100 g sera feta,
  • ulubione przyprawy,
  • sól,
  • kilka listków bazylii do dekoracji,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić sałatkę z makaronem i bakłażanem?

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.
  2. Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z listkami, pokroić w grubą kostkę.
  3. Następnie obficie go posolić, wyłożyć na durszlak i zostawić na ok. 30 minut, aż puści sok – w ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku.
  4. Po tym czasie dokładnie wypłukać bakłażan pod zimną bieżącą wodą.
  5. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty.
  7. Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę na 3-centymetrowe paski. Ser feta pokruszyć.
  8. Do miski włożyć makaron, ostudzony bakłażan, cukinię, pomidorki i paprykę, dodać przyprawy, wymieszać.
  9. Sałatkę posypać fetą i udekorować listkami bazylii.

Czytaj także:

Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis

Prosta i efektowna sałatka z kurczaka z dodatkiem kukurydzy i kawałków ananasa to dla wielu osób sposób na dodanie porcji witamin w codziennym posiłku. Sałatka może być podana na rodzinne…

Anna Daniluk

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z makaronem

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znaleźć można 70 przepisów na różnorodne składniki. Wśród nich są przepisy na pożywne sałatki z dodatkiem kasz i makaronów. Publikacja proponuje między innymi sałatkę warstwową z makaronem z czerwoną kapustą i kukurydzą, a także z kuskusem z dodatkiem świeżych warzyw i fety.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału