Najszybsza sałatka jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół malej chili (opcjonalnie)
3 łyżki ziaren słonecznika
sok z połowy cytryny
szczypta suszonego oregano
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin
Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy.