Sałatka z jajkiem i nietypowym składnikiem - przepis, który warto zapisać w telefonie

g.pl 1 tydzień temu
Sałatka sałatce nierówna. Każdy ma swoją ulubioną, którą robi najczęściej. Jednak zawsze warto spróbować czegoś nowego, dzięki temu być może odkryjemy coś, co smakuje nam dużo bardziej niż dotychczasowa ulubiona sałatka. Przy najbliższej okazji proponujemy wypróbować przepis na sałatkę z jajkiem i nietypowym składnikiem.
Szukając inspiracji na nowe smaki, warto sięgnąć po sezonowe produkty. Dynia, jabłka czy gruszki jako dodatek do różnych dań to dobry wybór na teraz. My proponujemy przepis na bardzo smaczną sałatkę z jajkiem i gruszką. Połączenie z pozoru może wydawać się dziwne, jednak komponuje się wyśmienicie. Warto zrobić od razu więcej, na pewno bliscy poproszą o dokładkę.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Szybka sałatka z jajkiem i gruszką - przepis, który warto zapisać
Zanim przejdziemy do prostego przepisu na pyszną sałatkę, zobaczmy, jakich składników potrzebujemy do jej zrobienia. Zawsze warto najpierw sprawdzić, czy nie mamy czegoś w domu, a dopiero potem udać się na zakupy. Do zrobienia sałatki potrzebne są takie składniki jak:


4 jajka ugotowane na twardo
1-2 twarde gruszki
30 gramów sera pleśniowego
garść mieszanki sałat
trochę rukoli
sok z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
odrobina miodu
2 łyżki majonezu
szczypiorek do posypania


Jak zrobić szybką sałatkę z jajkiem i gruszką? Przepis krok po kroku
Sałatkę robi się bardzo szybko. W procesie przygotowania nie ma żadnych skomplikowanych kroków. Oto prosty przepis na szybką sałatkę z jajkiem i gruszką, która sprawdzi się jako przekąska na każdą rodzinną imprezę:


Pracę zacznij od przygotowania sosu. Połącz ze sobą majonez, oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, sól i pieprz.
Pokrój gruszki w plasterki bądź paski.
Pokrój ugotowane jajka w ćwiartki lub plasterki.
Posiekaj szczypiorek.
Pokrój ser i posiekaj orzechy.
Połącz w misce gruszki, sałatę, rukolę, ser, orzechy. Dodaj sos i wymieszaj.
Ćwiartki jajka ułóż dekoracyjnie dookoła sałatki lub na środku.
Posyp wierzch sałatki posiekanym szczypiorkiem.
Odłóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
Podawaj ze świeżym pieczywem.


Zobacz też: Nikt nie przyzna, iż lubi, ale każdy chętnie by zjadł. Hit z PRL-u i najdelikatniejszy rodzaj mięsa
Idź do oryginalnego materiału