Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem

kardamonowy.pl 5 lat temu

Świąteczna. Też. Zjedliśmy ją dziś na śniadanie, świąteczne – w końcu mam urodziny. Zioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić.



Składniki:
5 jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju)
pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy
pół małej cebuli
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki, obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wycinamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.

Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą

Idź do oryginalnego materiału