Sałatka z cieciorką i awokado

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Ta sałatka to połączenie chrupiących ogórków, soczystych pomidorków koktajlowych, kremowego awokado i sera feta. A świeży dressing z sokiem z cytryny dodaje jej śródziemnomorskiego charakteru. Sałatka z cieciorką jest prosta i szybka przygotowania. Będzie idealna na lunch czy drugie śniadanie ponieważ jest bardzo sycąca. A to za sprawą cieciorki, która jest bogata w białko i błonnik. Zapewnia długie uczucie sytości. Cieciorka jest bogata w żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. To świetne warzywo dla osób dbających o swoją dietę, a także dla cukrzyków.

Sałatka dość dobrze się przechowuje. Sok z cytryny, który znajduje się w dressingu, zapobiega ciemnieniu awokado. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonego mięsa czy potraw z grilla.

Sałatka z cieciorką, awokado i fetą

Więcej przepisów na sałatki z awokado

  • Sałatka ze szpinakiem i batatami
  • Sałatka z kurczakiem i awokado
  • Sałatka z batatami i granatem
  • Sałatka z kurczakiem i boczkiem

Sałatka z cieciorką, awokado i fetą

Świeża, zdrowa i pełna białka!

Sałatka z cieciorką i awokado

Składniki:

  • 400g odsączonej cieciorki z puszki,
  • 300g pomidorków koktajlowych,
  • 1 długi zielony ogórek,
  • 120g sera feta,
  • 1 awokado,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry,
  • DRESSING:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • duża szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Składniki na sałatkę z cieciorką, awokado i fetą

Przygotowanie:

Przygotowujemy dressing. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy go do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy do dobrego połączenia.

Składniki dressingu możemy też umieścić w słoiczku. Wówczas należy zakręcić słoik i potrząsać energicznie przez kilka sekund, by wszystko się połączyło.

* Zamiast oliwy z oliwek można użyć także dobrej jakości oleju np. tłoczonego na zimno. Na rynku są też dostępne oliwy czosnkowe - można użyć takiej gotowej smakowej, pomijajać wówczas czosnek.

Cieciorkę odsączamy z zalewy na sicie.

* Z jednej puszki uzyskałam 240g cieciorki po odsączeniu. Potrzebne będą więc do tej sałatki niecałe dwie puszki cieciorki.

** Zamiast konserwowej można także użyć cieciorki samodzielnie ugotowanej.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Zielonego ogórka (ze skórką) kroimy w półplasterki. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Natkę siekamy.

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Dodajemy dressing i mieszamy do połączenia. Nie musisz dodać całego dressingu, dodawaj go stopniowo i sprawdź smak sałatki. Smacznego!

Sałatka z cieciorką, awokado i fetą

Jeśli przygotujesz sałatkę z cieciorką i awokado to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Awokado Cieciorka Ogórki Pomidor


#cukrzyca ciążowa #fit #ser feta #wegetariańskie

Idź do oryginalnego materiału