Sałatka z buraków i rukoli pełna witamin. Wypróbuj przepis na szybką przystawkę pełną witamin. Pyszne danie dla smakoszy ciecierzycy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Sałatka z buraków, rukoli i uprażonymi pestkami słonecznika to zdrowa przekąska na lato. Świetnie smakuje podana na lekki obiad. Składniki można też wziąć jako lunch do pracy i przed spożyciem połączyć z sosem musztardowym. Podpowiadamy przepis na lekką sałatkę z buraków i rukoli z pieczoną ciecierzycą.

Sałata z buraków, rukoli i słonecznika – przepis na lekki lunch

Liczba porcji: dla 1 – 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 garście rukoli,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 150 g ciecierzycy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka kuminu,
  • 30 g fety.

Sos do sałatki z buraków i rukoli:

  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, ryżowego lub 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z buraków i rukoli?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki należy drobno pokroić na plastry przy użyciu noża lub szatkownicy.
  2. Liście rukoli należy umyć, osuszyć i ułożyć równomiernie na talerzu wraz z burakami.
  3. Ciecierzycę należy rozsmarować oliwą wymieszaną z kuminem i piec w 190° Celsjusza przez 15 minut.
  4. Na suchej i rozgrzanej patelni trzeba uprażyć pestki słonecznika.
  5. Następnie 2 łyżki upieczonej ciecierzycy można rozłożyć na burakach z rukolą. Pozostałą ciecierzycę polecamy użyć do domowego hummusu.
  6. Fetę trzeba pokroić w kostkę i ułożyć na pozostałych składnikach sałatki.
  7. Składniki sosu do sałatki trzeba umieścić w małym słoiku, zamknąć zakrętką i potrząsać energicznymi ruchami, aż powstanie gładka emulsja.
  8. Gotowym sosem należy polać sałatkę tuż przed podaniem.

Sposób podania sałatki z buraków

Sałatkę z buraków można podać z kromkami świeżego chleba lub podpieczonymi na złoto w piekarniku grzankami. o ile nie przepadacie za fetą, to świetnym zamiennikiem będzie ogrzana do temperatury pokojowej mozzarella.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału