Sałata z buraków, rukoli i słonecznika – przepis na lekki lunch
Liczba porcji: dla 1 – 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 garście rukoli,
- 2 ugotowane buraki,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 150 g ciecierzycy,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka kuminu,
- 30 g fety.
Sos do sałatki z buraków i rukoli:
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego, ryżowego lub 1 łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z buraków i rukoli?
Przygotowanie:
- Ugotowane buraki należy drobno pokroić na plastry przy użyciu noża lub szatkownicy.
- Liście rukoli należy umyć, osuszyć i ułożyć równomiernie na talerzu wraz z burakami.
- Ciecierzycę należy rozsmarować oliwą wymieszaną z kuminem i piec w 190° Celsjusza przez 15 minut.
- Na suchej i rozgrzanej patelni trzeba uprażyć pestki słonecznika.
- Następnie 2 łyżki upieczonej ciecierzycy można rozłożyć na burakach z rukolą. Pozostałą ciecierzycę polecamy użyć do domowego hummusu.
- Fetę trzeba pokroić w kostkę i ułożyć na pozostałych składnikach sałatki.
- Składniki sosu do sałatki trzeba umieścić w małym słoiku, zamknąć zakrętką i potrząsać energicznymi ruchami, aż powstanie gładka emulsja.
- Gotowym sosem należy polać sałatkę tuż przed podaniem.
Sposób podania sałatki z buraków
Sałatkę z buraków można podać z kromkami świeżego chleba lub podpieczonymi na złoto w piekarniku grzankami. o ile nie przepadacie za fetą, to świetnym zamiennikiem będzie ogrzana do temperatury pokojowej mozzarella.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: