Lato to nie tylko czas słodkich owoców, ale też wielu innych, smacznych przysmaków. Jednym z nich jest bób. Aktualnie mamy go w sklepach pod dostatkiem, ale sezon na tę roślinę jest krótki, więc warto go wykorzystać w pełni. jeżeli znudził się już klasyczny, gotowany bób, to przygotuj z niego pyszną sałatkę. Przepis jest bardzo prosty, nie potrzeba wielu składników, a taka przekąska doskonale sprawdzi się na grilla lub imprezę.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Jak dobrze ugotować bób? Przygotuj ten przysmak przed sałatką
Bób jest głównym składnikiem naszej sałatki i oczywiście nie można podać go na surowo. Należy najpierw ugotować strączki do miękkości, aby przyjemnie rozpływały się w ustach podczas jedzenia. Jak to zrobić? Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli oraz łyżeczkę cukru i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie wrzucamy do wrzątku bób w skórce i gotujemy go przez około 5-10 minut. jeżeli strączki są miękkie, odcedzamy je z wody. Gdy bób ostygnie, obieramy go ze skórki.
Zobacz też: Przepis na chłodnik ogórkowy. To letnie danie przygotujesz w zaledwie 15 minut
Przepis na ziemniaki z bobem. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do sałatki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:
750 gramów młodych ziemniaków,
500 gramów bobu,
zielony ogórek,
garść listków mięty,
masło do pieczenia.
Składniki na sos:
łyżka majonezu,
3 łyżki soku z cytryny,
odrobina posiekanego szczypioru,
łyżeczka oliwy,
sól,
pieprz grubo mielony.
Jaki sos pasuje do bobu? Ten dressing idealnie doprawi sałatkę
Na początek obieramy i myjemy ziemniaki, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy al dente. Po wyjęciu bulw z wrzątku, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Układamy na nich małe kawałki masła, solimy i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza, co pewien czas mieszając ziemniaki, aby równomiernie się przypiekły. Gdy będą zarumienione, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Bób gotujemy do miękkości, następnie studzimy i obieramy ze skórki.
Ogórka obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce.
Szczypiorek oraz miętę myjemy i siekamy na drobno.
Teraz zabieramy się za dressing. Do małego naczynia przekładamy majonez, dodajemy sok z cytryny, szczypiorek, oliwę, sól i gruboziarnisty pieprz. Całość mieszamy na jednolity, gęsty sos.
Do dużej miski przekładamy wystudzone, przypieczone ziemniaki, obrany bób, ogórka i posiekaną miętę. Całość zalewamy dressingiem i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę można udekorować na szczycie listkami mięty lub szczypiorkiem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.