Polecam bardzo fajną i lekką sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Jest sycąca, kolorowa, o delikatnie słodko-kwaśnym smaku. W jej składnikach znajdziemy awokado, szpinak, fetę oraz pieczone bataty z pomidorkami. Najpierw podpiekamy same bataty, a później dokładamy pomidorki. Sałatka skropiona jest pysznym sosem miodowo-musztardowym. Pamiętajcie, by polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
Więcej przepisów z batatami
- Sałatka z batatami granatem i awokado
- Pieczone placki z cukinii i batata
- Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie
- Frytki z batatów
Sałatka z batatami i awokado
Sałatka z batatami i awokado
Składniki:
- 1 duży batat,
- 150g pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta ostrej papryki,
- 60g szpinaku baby,
- 1 awokado,
- 100g sera feta,
- kawałek cebuli,
- SOS:
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Batata obieramy i kroimy w kostkę około 1,5cm. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy batata. Skrapiamy do 1 łyżką oleju, oprószamy oregano i ostrą papryką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Zapiekamy batata przez 5 minut. Wówczas wyjmujemy naczynie żaroodporne, dodajemy przekrojone pomidorki i całość zapiekamy jeszcze 15 minut. Warzywa studzimy.
Ser feta kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Na dwóch półmiskach układamy szpinak. Następnie wykładamy pozostałe składniki: bataty, pomidorki, cebule, awokado. Wierzch sałatki posypujemy serem feta. Sałatki polewamy sosem i od razu podajemy. Smacznego!