Poznaj ekspresową sałatkę z ananasem szynką i serem, która jest zarazem słodka i pikantna. Często gości na moim stole i zachwyca swoim efektownym wyglądem. Sprawdza się na imprezę lub bez okazji. Jest bardzo prosta i oczywiście szybka w wykonaniu. Zapraszam po sprawdzony przepis na świetną sałatkę z ananasem. Podaję takżę listę pozostałych składników, które możesz użyć.
Sałatka z ananasem, szynką i serem jest:
- szybka i tania
- kolorowa i apetyczna
- bezglutenowa
- idealna jako zimna przystawka na imprezę
Sałatka z ananasem – składniki.
Ananas powinien być odsączony z zalewy, a jajka ostudzone po ugotowaniu. Używam dobrej jakości sera oraz szynki. Kaloryczność: 160 kcal w 100 g sałatki.
- 1 puszka ananasa (około 300 – 350 g netto) możesz także użyć świeżego owocu
- 200 g szynki konserwowej
- 150 g sera żółtego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 1 por (jasna część około 100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 150 g majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany)
- do smaku: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, pół łyżeczki słodkiej papryki
Do dekoracji:
- połówki orzecha włoskiego
- szczypiorek do dekoracji
PS. Zamienniki i inne dodatki. W przepisie używam majonezu oraz jogurtu naturalnego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć samego majonezu lub samego jogurtu. Sałatka na jogurcie z pewnością będzie lżejsza i delikatniejsza. Dla przełamania smaków możesz też dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego lub konserwowego. Do sałatki pasuje także drobno posiekana cebulka czerwona, ale pamiętaj, iż taka potrawa długo nie postoi (cebulka gwałtownie fermentuje). Zamiast pora możesz użyć selera konserwowego. Aby sałatka była bardziej syta, możesz także dodać ryżu (masa 100 g przed ugotowaniem i około 300 g po ugotowaniu), kukurydzy konserwowej (około 150 – 200 g). Zamiast szynki konserwowej możesz użyć kurczaka smażonego lub pieczonego o smaku gyros 🙂
Sprawdź także efektownie wyglądającą i pyszną sałatkę Cezar.
Sposób wykonania sałatki z ananasem, szynką i serem.
Do przygotowania sałatki z ananasem potrzebować będziemy: deski i noża do krojenia, tarki do warzyw, większej miski oraz półmiska o owalnym kształcie. Wszystkie składniki kroję w tej samej wielkości drobną kostkę o grubości około 5 mm.
Wykonanie sałatki rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo, gdyż muszą ostygnąć. Zobacz poradnik jak ugotować jajka na twardo. Ugotowane jaka obieram ze skorupek i odstawiam do ostudzenia. Następnie kroję w kostkę.
Plastry ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Szynkę i białą część pora także kroję w kostkę. Jabłko przekrawam na ćwiartki, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Żółty ser taruję na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obieram z łupinek, drobno siekam, rozgniatam ostrzem noża i mieszam z majonezem.
Wszystkie przygotowane składniki (pokrojone w kostkę powinny mieć podobną grubość około 5 mm) wrzucam do miski. Dodaję 150 g majonezu (zmieszanego z czosnkiem) i 1 łyżkę musztardy. Oprószam do smaku: solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszam do połączenia składników. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam przyprawami. jeżeli sałatka jest za gęsta, to dodaję dodatkową łyżkę majonezu lub jogurtu.
Praktycznie moja ekspresowa sałatka jest już gotowa. Ja jednak dodatkowo dekoruję ją połówkami orzechów włoskich oraz szczypiorkiem.
Dekoruję sałatkę.
Przygotowuję owalny półmisek. Wykładam wymieszane składniki z miski i formuję kształt przekrojonego na pół dużego jajka. Na wierzch wykładam około 150 g jogurtu naturalnego i równo smaruję po całości.
Układam 6 podłużnych rzędów z połówek orzecha włoskiego. Na jednym końcu dekoruję szczypiorkiem. Efektowna sałatka z ananasem, szynką i serem jest już gotowa. U mnie zawsze zachwyca gości. Jestem interesująca reakcji u Was :-). Polecam też sałtakę gyros warstowową.
Życzę smacznego.