Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy”

kardamonowy.pl 9 miesięcy temu

Jeny, ja się nie nadaję do babrania w kuchni. A przy tej sałatce się trochę nababrałam. Pal licho układanie warstw, to poszło dobrze. Najgorszy był ten koperek, który musiałam w miarę ładnie poukładać. Potem jeszcze zdjęcia, pogoda nie rozpieszcza, chmura na chmurze. Tu prześwietlone, nie ten kadr. My trochę mi pomagał doświetlać sałatkę, niby pomogło, ale nie jestem zadowolona z tego zdjęcia. No trudno, niech leci w świat. Na pewno już dzisiaj nic nie gotuję i nic nie fotografuję, to jest postanowione.
Skąd pomysł na sałatkę w tym klimacie? Zeszłoroczna sukienka panny młodej robi taką furorę, iż postanowiłam iść za ciosem. Ten dzisiejszy wieniec jest więc kopią innej sałatki. Trochę pozmieniałam składniki. W „sukience” były ziemniaki, kurczak, w dzisiejszej wylądował tuńczyk i kiszone ogórki. Wyszła w sumie z tego po prostu sałatka warstwowa, ale pod inną postacią, dość urodziwą. Składniki więc możecie dać dowolne, ważne żeby uzyskać sałatkę na kształt wieńca.
Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy” wyszła pyszna. o ile lubicie sałatki z użyciem tuńczyka, będziecie ukontentowani (tak, tak :)). Reszta składników fajnie uzupełnia wędzoną rybę. I koperek, moje ulubione zioło, idealnie pasujące do adekwatnie każdej ryby.
A właśnie, czy ten koperek nie wygląda trochę jak sierść zwierzęcia? Cały czas miałam wrażenie, iż patrzę na futrzastą sałatkę. Nie no, wiem, iż raczej kilka zwierząt ma taki kolor sierści. A Grinch? Boszsz…


Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego w oleju)
5 jajek
3 średnie ogórki kiszone
100 g sera żółtego
2 łyżki poszatkowanego grubego szczypiorku
pół małego pęczka koperku (do przybrania)
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Jajka wkładamy do zimnej wody, gotujemy 8 minut od zagotowania, obieramy, żółtka oddzielamy od białek. I żółtka i białka ścieramy na tarce na średnich oczkach (osobno).
Majonez mieszamy z jogurtem i szczypiorkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy.
Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem, ser ścieramy na tarce na największych oczkach, ogórki kroimy w drobną kostkę.
Na dużym talerzu na środku układamy szklankę do góry dnem. Wokół niej będziemy układać warstwy sałatki.
Na talerzu wykładamy ser i żółtka, lekko doprawiamy solą i pieprzem, wyrównujemy wszystko. Następnie polewamy je 1/3 sosu majonezowego. Następną warstwą są ogórki kiszone, znowu sos (1/3), potem tuńczyk, sos, wszystko lekko dociskamy, żeby warstwy porządnie się skleiły. Ostatnią warstwą są białka, które także lekko dociskamy. Wszystko jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz delikatnie wyciągamy szklankę (można nią wcześniej poruszać w lewo i prawo).
Sałatkę ozdabiamy gałązkami umytego koperku. Ja dodałam jeszcze parę sztuk żurawiny.
Gotową sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Podobne przepisy:
Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, porem i kukurydzą
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkami
Sałatka „sukienka panny młodej”
Sałatka warstwowa z szynką, porem, groszkiem i rzodkiewką

Idź do oryginalnego materiału