Sałatka ogórkowa Tomasza Strzelczyka. Jego sekretem jest obłędny dressing

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dzięki świeżym ogórkom, sałatka zyska najlepszy smak - Pyszności; Foto Canva.com


Lubisz letnie przekąski wypełnione sezonowymi owocami i warzywami? jeżeli tak, to sałatka ogórkowa według receptury Tomasza Strzelczyka jest dla ciebie stworzona. Jej przygotowanie zajmuje 3 minuty i jest to prawdziwy hit na sezon na ogórki. Mizeria może pójść w odstawkę. Poznaj najlepszy przepis.

Nie od dziś wiadomo, iż Tomasz Strzelczyk słynie z przygotowania wyjątkowo smacznych dań. Po jego przepisy sięga mnóstwo osób, a on sam pokazuje, iż z najprostszych składników można wyczarować kulinarne dzieło sztuki. I tak też jest w tym przypadku. Jak widać, sezon na ogórki można wykorzystać nie tylko do przygotowania przetworów i mizerii, ale równie smaczne sałatki. Sałatka ogórkowa to przepis na danie, które łączy ogórki, awokado i kilka innych składników.

Letnia sałatka ogórkowa

Ta sałatka zachwyca swoją prostotą i jest w stanie oczarować każdego. Połączenie wielu składników tworzy wyśmienity i harmonijny smak. jeżeli ją przygotujesz, zapomnisz o innych propozycjach, a dodatkowo zrobisz to w ekspresowym tempie. Nie ma w niej nic skomplikowanego. Podstawą są oczywiście świeże ogórki, najlepsze awokado oraz dodatki w postaci pomidora, cieciorki, sera feta. Prawdziwą wisienką na torcie będzie sos, który przygotujesz na bazie składników, które z pewnością masz pod ręką.

Dzięki świeżym ogórkom, sałatka zyska najlepszy smak – Pyszności; Foto Canva.com

Przeczytaj: Surówka z ogórków małosolnych – przepis. Świetny dodatek do obiadu

Przepis na sałatkę ogórkową

Przygotuj ją wtedy, gdy masz na nią ochotę. Jest to banalnie prosta propozycja, która zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Będzie świeża, smaczna i idealna jako przekąska lub jako dodatek do innych dań obiadowych, które chętnie przygotowujesz letnią porą.

Składniki na sałatkę:

  • 350 g ogórków gruntowych,
  • czerwona cebula,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • pomidor,
  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 g sera feta.

Składniki na sos:

  • ząbek czosnku,
  • 100 ml oliwy,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • 25 ml octu jabłkowego,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka ostrej musztardy.

Istotną rolę w sałatce odgrywa również ciecierzyca – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: To będzie hit lata. Ekspresowa lekka sałatka, która smakuje dużo lepiej niż mizeria

Sałatka ogórkowa – przygotowanie krok po kroku

Najprościej mówiąc, musisz połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki. jeżeli jednak zależy ci na niepowtarzalnym smaku, to należy o odpowiedniej kolejności, przyprawach i pewnych dodatkach. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj sezonową sałatkę. Ten przepis, na pewno stanie się twoim ulubionym.

  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij ich końcówki. Następnie umieść je w foliowym worku i starannie zgnieć dzięki tłuczka, aby uzyskać nieregularny kształt warzyw. Gdy ogórki będą gotowe, przenieś je do większej miski.
  2. Wyjmij awokado ze skórki i pokrój je na większą kostkę, dodając je do ogórków. Umyj pomidora i również pokrój go na kawałki.
  3. Obierz cebulę i posiekaj na drobne piórka i posyp nią powierzchnię warzyw w misce. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną ciecierzycę.
  4. Teraz przejdź do przygotowania sosu. W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem jabłkowym. Dodaj musztardę i miód. Wyciśnięty przez praskę czosnek również dodaj do płynnych składników. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Całą sałatkę polej przygotowanym sosem. Na koniec pokrój ser feta i energicznie wymieszaj. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału