Sałatka nicejska – przepis na francuski lunch
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 450 g małych żółtych lub czerwonych ziemniaków,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 450 g zielonej fasolki, z obciętymi końcówkami,
- 1 główka sałaty masłowej, podzielonej na liście,
- 4 pomidory, pokrojone na ćwiartki,
- 2 puszki (ok. 200 g) odsączonego tuńczyka w oliwie z oliwek,
- 1/2 szklanki oliwek nicejskich,
- 8 filetów anchois w oliwie z oliwek (opcjonalnie).
Winegret:
- 2 łyżki stołowe octu winnego z czerwonego wina,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki oliwy extra virgin,
- pokrojone liście świeżego estragonu, do przybrania (opcjonalnie).
Jak zrobić sałatkę nicejską?
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Wybierz w tym celu odpowiednio duży garnek i zalej je zimną wodą, tak by przykrywała je na ok. 2,5 cm.
- Gotuj je przez ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody, a następnie zdejmij naczynie z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
- Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Po 15 minutach wyjmij jajka z garnka, zanurz je w lodowatej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie do drugiego rondelka włóż ziemniaki, zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz płomień na średni i gotuj, aż po nakłuciu widelcem będą miękkie (ok. 20 minut).
- Zdejmij z ognia i dzięki łyżki do odcedzania włóż je do durszlaka i przelej zimną wodą, aż będą na tyle chłodne, iż można je wziąć do ręki.
- Przenieś je na deskę do krojenia i przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć zieloną fasolkę i gotuj ją, aż będzie delikatnie chrupiąca – 3–4 minuty. Odcedź fasolkę, przelej zimną wodą i dobrze odsącz.
- Obierz ugotowane jajka i przekrój wzdłuż na połówki.
- Ułóż liście sałaty na każdym z talerzy.
- Fasolkę, ziemniaki, pomidory, tuńczyka, oliwki oraz jajka rozłóż na i wokół sałaty, rozdzielając wszystkie składniki po równo między talerze.
- Na ziemniakach ułóż po 2 filety anchois, jeżeli chcesz je dodać.
- Aby zrobić winegret, w małej misce zmieszaj ocet winny i musztardę; dodaj oliwę, aż zacznie się tworzyć emulsja. Dopraw solą i pieprzem.
- Skrop sałatkę sosem i dopraw. Ozdób estragonem, jeżeli masz ochotę.
„Emily w Paryżu” – klasyczne francuskie przepisy
Książka kucharska zainspirowana serialem „Emily w Paryżu” zebrała wiele potraw znanych z kuchni francuskiej. Każde z nich zostało opisane i umiejscowione w fabule serialu. Wśród przekąsek nie mogło zabraknąć przepisu na chrupiącego croissanta, a także pożywną wołowinę po burgundzku. Fani serialu i kuchni francuskiej będą zachwyceni możliwością zjedzenia paryskich przysmaków na wzór Emily Cooper.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: