Przepis na sałatkę z pieczarkami
czas przygotowania: ok. 10 minut + gotowanie pieczarek 15 minut
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- puszka groszku zielonego 400 g,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ostrej musztardy.
Jak zrobić sałatkę na święta z pieczarek?
- Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Nastaw garnek wody, dodaj 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli.
- Gdy woda zagotuje się, wrzuć pieczarki i gotuj 10 minut. Następnie dodaj cebulę i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Całość odcedź i wystudź.
- Jajka obierz, posiekaj i dodaj do sałatki.
- Groszek odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.
- Całość dopraw majonezem, solą i pieprzem. jeżeli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj także musztardę. Wymieszaj.
+10
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy na sałatki ze Strony Kuchni: