Przepisy siostry Anastazji od dawna podbijają serca Polaków. Łączą pokolenia, bo korzystają z nich osoby w różnym wieku, które dzięki temu odkrywają bogactwo tradycyjnej polskiej kuchni. jeżeli w święta chcesz zachwycić swoją rodzinę smakiem dań na swoim stole, koniecznie skorzystaj z jej sprawdzonych receptur.
Możesz np. spróbować przygotować wielkanocną sałatkę jarzynową siostry Anastazji. Zdziwisz się, jaki nietypowy składnik ta utalentowana kulinarnie zakonnica do niej dodaje.
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji smakuje bosko. Dodaje do niej nietypowy składnik
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji wychodzi bardziej wyrazista i kwaskowata niż w większości przypadków. Powinna więc smakować choćby osobom, które normalnie nie przepadają za tą tradycyjną potrawą.
Zanana z wyjątkowych umiejętności kulinarnych zakonnica urozmaica bowiem to tradycyjne danie sekretnym składnikiem, na który nie każdy by wpadł. Chodzi o grzyby, a dokładniej o pieczarki marynowane.
Może cię zainteresować: Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę
Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji. Te składniki potrzebujesz, by ją zrobić
Do przygotowania sałatki jarzynowej siostry Anastazji potrzebne ci będą wspomniane już grzyby, warzywa i kilka innych podstawowych dodatków, które znajdziesz w sklepie spożywczym.
- ziemniak - 6 sztuk
- marchewka - 5 sztuk
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1 sztuka
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- jajko - 4 sztuki (ugotowane na twardo)
- majonez - 5-6 łyżek
- groszek konserwowy - 1 puszka
- pieczarki konserwowe - 1 mały słoik
- sól, pieprz - do smaku
Jak zrobić sałatkę jarzynową krok po kroku? Siostra Anastazja będzie dumna
Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie jajka. Ogórki i pieczarki konserwowe wyjmij ze słoika i również pokrój na niewielkie kawałki. Groszek wyciągnij z puszki, odsącz z zalewy i dorzuć do reszty składników.
Dorzuć majonez, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową wstaw na noc do lodówki, aby składniki się "przegryzły" i tym samym zyskała jednolity smak.
Zobacz też:
Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik